Munka-ötletek

A munka nélküli embereknek azt szokták mondani, indítsonak vállalkozást. A sikeres vállalkozás egyik alapfeltétele a jó ötlet. Ha olyan ötletet, munkalehetőséget keresel, amely szinte pénz nélkül elkezdhető, még akkor is, ha nincs semmilyen gazdaségi épületed, nincsenek munkagépeid, jó helyen jársz. Ha szeretnél olyan munkaötletről is olvasni, amelyek nem kerülnek fel a blogra, rendeld meg az Új vállalkozási ötletek e-mail levelet. A levél ingyenes. Mindössze annyira van szükség, hogy elküldesz egy levelet a címemre. A címem: miksa.beer@gmail.com. A tárgy mezőbe írd be: új munkaötletek.

2018. február 27., kedd

Internetes vállalkozás otthonról

Legyél kézimunka oktató

Az Internettel új fejezet nyilt a távoktatás terén is. Ma már szinte minden ismeretet megszerezhetünk ingyenes, vagy fizetéses internetes távoktatási tanfolyamokon. De a kézügyességet igénylő tudás elsajátításánál még mindig sokkal hatásosabb az élő képzés.
Vannak csoportos képzések is, amelyek sokkal olcsóbbak, mint az egyedi személyes képzés, de a hatásfokuk alacsonyabb, ami érthető is, hisz valójában az oktató ideje megoszlik és sokkal kevesebb idő jut ténylegesen egy-egy tanulóra. A leghatásosabbak az egyszemélyes képzések. És kézimunka oktatás esetén ez a legjobb. Ezek a képzések lényegesen drágábbak, mint a csoportos képzések, de lehetővé teszik, hogy a tanuló gyorsabban és tökéletesebben elsajátitja az ismereteket.
Valamikor a fiúknak és a lányoknak is az iskolában tanították a kézimunkázást. Azután ezek az ismeretek kiszorultak az általános iskolák tananyagából. Pedig sokszor egy egy kézimunka a nemzeti kultura részét képezi. Így van ez a hímzéssel, vagy a halasi vart csipkével is. Érdemes volna megtanulni.
Manapság egyre többen igyekeznek elsajátítani valamilyen kézimunka mesterfogásait. A legtöbben csak a saját szórakoztatásukra, vagy hogy a lakásukba egyedi díszeket, családtagjaikanak egyedi ruhadarabokat készítsenek.
A hímzéssel a legkevesebb a gond. Látszólag. Mindenki könnyen és egyszerűen elsajátíthatja. De ha egy kicsit ismeri valaki a hímzés világát és szépségét és látott egyszer egy kalocsai és palóc hímzés keverékével „díszített” blúzgallért, azonnal arra szavazna, hogy az iskolákba azonnal állítsák vissza a kézimunka oktatását és soha többet ne engedjék hímezni azokat, akik nem értenek hozzá. Akinek van egy kis szépérzéke, éppen ezért arra szavaz, hogy aki hímezni akar, az is tanulja meg hozzáértőtől.
A kötés már nehezebb dolog. Akár kézi, akár kis házi kötőgépen készült kötésről van szó, aki ezzel szeretne foglalkozni, szivesen megtanulná egy-egy tanfolyamon a kézimunka mesterfogásait.
A csipke pedig külön kategória. A sokszor csak bécsinek modott horgolt csipke készítése sem egyszerű. Könyvből nagyon nehéz jól elsajátítani. Ha a horvátországi pági vert csipke, vagy a hasonló amszterdami csipke készítését szeretné valaki elsajátítani, tanfolyam, előadó után kell néznie. Hasonló a helyzet a halasi vart csipkével is.
Ha jól tudsz kézimunkázni, készíts oktatóanyagot. A képeket, információkat az Internetről is leszedheted. Az anyagot worldben is elkészítheted, azután egyszerű nyomtatón kinyomtathatod, hogy a tanulód kezébe add. Jó. Ha az anyagot a szükséges tudásszintek szerint részekre bontva írod meg. (Ezt az anyagot később egy kicsit kibővítve akár e-könyv, vagy klasszikus könyv formájában is értékesítheted).
A következő lépés, hogy elkészítsd a honlapodat, blogodat és hirdesd magad. Hirdesd és hirdesd, mert ettől függ, hogy mikor jelenik meg az első tanulód és mennyi munkád lesz.
A tapasztalatom az, hogy egy egy 4-6 órás gyors és eredményes egy személyes oktatásért 25.000-35.000 forintot lehet kérni. Túl sok tanulód nem lesz, de ha közben klubot alakítasz és kiállításokkal is segíted a nálad tanuló kézimunkázókat, egy legalább 30.000 lakosú városban mindig tudsz majd 5-7 tanulót találni. Persze először meg kell hogy ismerjenek az emberek, ehhez pedig sok és hatásos reklámra van szükség (Ez a jó esetben természetesen ingyenes reklám!). Tudnod kell azt is, hogy a tanulóid többsége olyan ember lesz, aki később ezzel a munkával hivatás szerűen, kézműves vállalkozóként szeretne foglalkozni, termékeiket kézműves vásárokon szeretné kinálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide írhatod a véleményedet. Előre is köszönöm.