Munka-ötletek

A munka nélküli embereknek azt szokták mondani, indítsonak vállalkozást. A sikeres vállalkozás egyik alapfeltétele a jó ötlet. Ha olyan ötletet, munkalehetőséget keresel, amely szinte pénz nélkül elkezdhető, még akkor is, ha nincs semmilyen gazdaségi épületed, nincsenek munkagépeid, jó helyen jársz. Ha szeretnél olyan munkaötletről is olvasni, amelyek nem kerülnek fel a blogra, rendeld meg az Új vállalkozási ötletek e-mail levelet. A levél ingyenes. Mindössze annyira van szükség, hogy elküldesz egy levelet a címemre. A címem: miksa.beer@gmail.com. A tárgy mezőbe írd be: új munkaötletek.

2017. február 17., péntek

Városunk fényképei

Egyik ismerősöm mindig azt mondogatta, hogy ő bizony sohasem keresett munkát. Mindig a munka talált rá. Ezért szerencsés embernek mondta magát. Ha ezért talán nem is volt szerencsés, mert sohasem dúskált a pénzben (igaz, hogy nem is nélkülözött soha), azért minden bizonnyal szerencsésnek mondható, hogy mindig azt csinálta, amit szeretett.

Szerette a környezetét egy kicsit más szemmel nézni. Észrevette a várokánk házainak apró díszeit, a régi időket idéző cégtáblákat, de a szépen rendezett kirakatokat is. Néha furcsa szögből fényképezte a templomunkat, kereste a szép kerítéseket, bejáratokat, kapukat.

Egy nap gondolt egyet és a saját képeiből kiválasztott vagy százat. Nem egész két oldalra írt egy bevezetőt, amiben elmondta, hogy miért szereti a várost és miért olyan szeretni valóan szép ez a város. Lefordította a szöveget angolra, majd lefordítatta kínaira, oroszra, franciára és spanyolra. Azután utánna nézett, hol tudná olcsón megjelentetni a könyvét. Itthon, de külföldön is több olyan kiadót talált, amelyek akár egy példányt is elkészítenek a könyvből. Igaz az árak között nagy volt az eltérés. Egy szerbiai kiasdó könyvenként közel 15.000 forintnak megfelelő összeget kért. És megjegyezték, hogy ez azért ilyen olcsó, mert csak fekete-fehér képeket tartalmaz a könyvecske. Egy magyarországi kiadó azt kérte, hogy 30.000 forintért lépjen be a kiadó íróinak klubjába, azután megegyeznek a könyv kiadásáról és rról, hogy ki mekkora költségrészt vállal belőle. Egy nagy amerikai kiadó azt ajánlotta, hogy annyi könyvet nyom ki a képgyüjteményből, amennyit az ismerősöm kér, méghozzá példányonként nem egészen 2400 forintért. 

Az ismerősöm rendelt öt könyvet az amcsiktól, akik ez a nyomtatási költség mellett 15 dollárért (megközelítőleg 4500 forint) elkezdte a saját rendszerükben is árulni a könyvet. Az interneten eladott példányoknál az árrést az ismerősöm kapta. 

Közben az ujdonsült fotoalbum tulajdonos felkereste az önkormányzatot, a külföldi partnereket fogadó vállalatokat és felkinálta nekik, hogy a szokásos ajándékként oszssák az ő könyvét (lehet, hogy előre megbeszélt néhány dolgot, mert a könyv előszavában a polgármestert idézte, több vállalkozó pedig látható volt egyik-másik képen). 

A következő lépés az volt, hogy a városunkban tartózkodó kínaiaknak is felkinálta a könyvet, mondván, vegyék meg és küldjék haza, hogy az otthoniak lássák, hogy hol élnek. Így is "elcsöpögött" néhány könyv, sőt az egyik kínai üzletben egy kis felár fejében árulni is kezdték.
Imserősöm készített egy angol és magyar nyelvű blogot, ahol bemutatta a könyvet. Ezt követően levelet írt a világban találhatü magyar házaknak... 

Amikor indította a fotós konyv-vállalkozását, 300-400, esetleg 500 példány eladását tervezte. Most már messze 1000 felett jár. és mint mondta, hamarosan tovább fejleszti az ötletet. Több városról készít hasonló könyvet. Elsősorban azok a városok iránt érdeklődik, amelyekben nem lehet a városról megfelelő képeslapt venni és legalább 10.000 lakosa van. 

Én pedig, hogy segítsek az induló vállalkozóknak, akik hasonló utat szeretnének bejárni, megigérem, hogy azoknak, akiket érdekel az ilyen vagy hasonló lehetőség és írnak az e-mail címemre (miksa.beer@gmail.com), elküldöm azok a kiadók címét, e-mail címét, és telefonját, amelyekkel az ismerősöm kapcsolatba lépett, köztük természetesen az amerikai kiadók adatait is. Egyedül azt kérem, hogy az e-mail tárgy mezőjébe írják be: Könyvkiadás.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide írhatod a véleményedet. Előre is köszönöm.