Munka-ötletek

A munka nélküli embereknek azt szokták mondani, indítsonak vállalkozást. A sikeres vállalkozás egyik alapfeltétele a jó ötlet. Ha olyan ötletet, munkalehetőséget keresel, amely szinte pénz nélkül elkezdhető, még akkor is, ha nincs semmilyen gazdaségi épületed, nincsenek munkagépeid, jó helyen jársz. Ha szeretnél olyan munkaötletről is olvasni, amelyek nem kerülnek fel a blogra, rendeld meg az Új vállalkozási ötletek e-mail levelet. A levél ingyenes. Mindössze annyira van szükség, hogy elküldesz egy levelet a címemre. A címem: miksa.beer@gmail.com. A tárgy mezőbe írd be: új munkaötletek.

2016. augusztus 3., szerda

Kerámiafestés


Az ismerősöm, aki ezzel kezdett el foglalkozni, Erdélyből telepedett át. A család boldogan élt, de azért nem dúskált a gazdagságban. Munkát is csak nehezen találtak. Leginkább idénymunkát, vagy egy-egy alkalomra szóló munkalehetőséget kínáltak fel nekik. Persze ez is pénzt hozott a konyhára, de a jövedelmük nem volt folyamatos és nem tudtak rá mindig előre számítani.

A szomszédok, új ismerősök tudták milyen helyzetben van a család, így igyekeztek nekik segíteni. Ha volt valami munka, amire a háziaknak szükségük volt, akkor az Erdélyből érkezett családnak szóltak. De ez nem jelentett folyamatos munkát a család számára. Segítség volt az is, hogy az ismerősöktől különböző, feleslegessé vált háztartási cikkeket kaptak. A legtöbbel ők sem tudtak mit kezdeni, így ezeket az ajándékokat rendszeresen csak úgy dobozostól, ahogy kapták őket, berakták egy üres szobába.

Ez kínálta a lehetőséget a háziasszony számára, hogy valami újjal kezdjen el foglalkozni. Egy nap átvizsgálta a csomagokat és gondosan kiszedte a porcelán és üveg dolgokat: Néhány tányért a már nem teljes garnitúrából, amit a szomszéd asszonytól kaptak, amikor az új garnitúrát vásárolt, kávéscsészéket, vázákat, poharakat. Azután, mivel nem ismerte igazán a helyi népi motivumokat, kikereste azokat egy könyvből a könyvtárban, kirajzolta őket egy áttetsző pausz papírra. Otthon a kirajzolt mintákat gondosan átmásolta vékonyabb kartonlapra és kivágta, úgy, hogy a népi motivumban festett rész a kartonon lyukat képezzen. A lyuk mellé jobbra meg egy-egy betűvel megjelölte, hogy milyen színnek kell ott lenni (P – piros, Z- zöld...). Ezt követően került sor az ”akció” egyetlen beruházására. Egy művészellátóban vett olyan univerzális festéket, amivel a porcelánra, üvegre lehet festeni.

Mosogatószeres vízzel és ecetes vízben történő öblítéssel gondosan zsírtalanította a kiválogatott tárgyakat. Ezután kombinálgatva a helyi népi motivumokat ráhelyezte a kivágott karton modeleket a tárgyakra és a színjelölés szerint kifestette azokat. Amikor megszáradtak, a hátujukra megfelelő ragasztóval drótból hajlított kis akasztót erősít és máris kész volt az emlék falitányér. A következő vásáron már tisztes kis készlettel árulta a termékeket. Azóta is elsősorban ebből él a család. Ajándék és emléktárgyakat készít. Ma már akkora a forgalmuk, hogy gyakran boltokban (például a kinai árusoknál, üveg és porcelán boltokban) veszik meg a termékeik alaptárgyait. És egy kicsit tovább is fejlesztették a háziiparukat. A kínai piacon vesznek óraszerkezeteket. Itt ezeket a mutatóval ellátott kis szerkezeteket 400-500 forintért megvásárolhatják, mig az európai gyártók az ugyancsak Kinában gyártott és összeszerelt termékeikért ennek a 2-10 szeresét kérik. Azután a feldíszített kerámia vagy üveg tárgyakat a megfelelő helyen kifúrják és felszerelik rá az óraszerlezetet. Itt még akasztóról sem kell gondoskodni, mert azt a gyártó már beépítette az óraszerkezetbe. És már mehet is a piacra a falióra. Az üzletekben és az interneten a nem egyedi, nagyszériában gyártott ilyen faliórákért 3000-15.000 forintot kérnek. Az egyedi termékekért a fejlett országokban hajlandók a kézzel készített egyedi termékekért 2-5 ször többet fizetni.


Utaztál már úgy nyaralásra, hogy a nyaralási pénz helyett emléktárgyakat, kézműves termékeket vittél a kocsi csomagtartójában? Ez a család igen. Volt, hogy az adott városban (a helyi művelődési központtal előre megbeszélve) még eladási kiállítást is szerveztek. Sikerrel.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide írhatod a véleményedet. Előre is köszönöm.