Munka-ötletek

A munka nélküli embereknek azt szokták mondani, indítsonak vállalkozást. A sikeres vállalkozás egyik alapfeltétele a jó ötlet. Ha olyan ötletet, munkalehetőséget keresel, amely szinte pénz nélkül elkezdhető, még akkor is, ha nincs semmilyen gazdaségi épületed, nincsenek munkagépeid, jó helyen jársz. Ha szeretnél olyan munkaötletről is olvasni, amelyek nem kerülnek fel a blogra, rendeld meg az Új vállalkozási ötletek e-mail levelet. A levél ingyenes. Mindössze annyira van szükség, hogy elküldesz egy levelet a címemre. A címem: miksa.beer@gmail.com. A tárgy mezőbe írd be: új munkaötletek.

2016. június 7., kedd

Gyermekfelügyelet játszóházzal


Az ismerősömnek volt egy nagy lakása a harmadik emeleten. Valamikor az egész család itt lakot, de azután a gyerekek kirepültek a fészekből, a férje meghalt és így egyedül maradt. Mivel a nyugdíja kicsi volt és úgy érezte, birna még dolgozni, egy kis óvodát – napközit akart nyitni, hogy a hatalmas épületben lakó fiataloknak ne kelljen a munkaidő előtt közel egy kilómétert cipelni, kerékpáron tolni vagy autóztatni a gyerekeket.

A feltételek szigoróak voltak. Speciális illemhelyek gyerekeknek, konyha, ebédlő, játszóterem, hállószoba... Szóval ha mindezt teljesíteni tudta volna, akkor nem keresett volna munkalehetőséget. Végül úgy határozott, hogy nem vág bele. Mégis elvállalta, hogy a vele egy emeleten lakó két fiatal házaspár három gyerekére vigyáz, amig a szülők dolgoznak. A gyerekcsapathoz hamarosan még öt gyerek csatlakozott a házból. Többet meg nem is tudott befogadni, nem is akart elvállalni. Pedig igénylés egyre több lett. Ezt a munkát is inkább ingyenes segítségként ajánlotta fel, de a szülők, tudva, hogy a gyerekekkel való foglalkozás pénzbe kerül, felkináltak egy adott összeget. Ez ugyan kevesebb volt, mint amennyiért a hivatalos napközikben, bölcsödékben, óvodákban vállalják a gyermekfelügyeletet, de neki még így is bőven megérte. Különösen, hogy egyik-másik szülő szokásává vált, hogy a gyermekek étkezését azzal segítse, hogy a családi nagy bevásárláskor a tanító nániéknek is vettek ezt-azt, amit ajándékba szántak az „óvodának”.

Mivel pedagógus végzettsége volt, nem esett nehezére, hogy foglalkozzon a gyerekekkel. A gyerekek pedig játszva talutak meg angolul. A szülők meg is lepődtek, amikor a csemetéik elkezdtek idegen nyelven gagyogni, megértették az idegen nyelvű rajzfilmeket és angol dalokat dúdolásztak.
 
Végül is az előírások útvesztőjében kis játszóházat nyitott. A tevékenység leírásában az szerepel, hogy a gyerekek napi néhány órára játszani jönnek el hozzá. Tévéztek, zenét hallgattak, de volt bőven társasjáték és szines könyv, kifestő is. A véletlen hozta úgy, hogy az egyik gyermekét nevelő anyukának szüksége volt egy szabad délelőtre, hogy hivatalos ügyeit intézze. Megkérdezte, hogy a tanító néni elvállalná-e a gyermekét arra az időre. A napi költségre 3000 forintot kinált fel, mondván, hogy a napközikben, bölcsödékben is körülbelül ennyit kérnek. Azután lassan kialakult az új szolgáltatás: Ha valakinek el kellet menni valahova és nem tudta hova tenni a gyermekét arra az időre, vitte az épületben levő játszóházba. Ez jó volt a szülőnek, jó volt a gyereknek és a tanító néni is szinte megfiatalodott a gyerekek között.

Hogy mennyit lehet ilyen vállalkozással keresni? A hivatalos óvodák, napközik, bölcsödék rendszerint egyszeri beíratkozási díjat is kérnek. Ez általában 20.000 forint körül mozog évente. A havi díj egésznapos tartózkodással általában 50.000 – 75.000 forint étkezéssel együtt, gyerekenként. Van ugyan ettől alacsonyabb havidíj is, de ott a gyerekek étkezésére külön díjat számolnak fel. A félnapos tartózkodás általában havi 30.000 – 45.000 forint között van. Az egy napos gyermekmegőrzésért napi négyszeri étkezéssel 3000 – 5000 forintot kérnek az intézmények.


Nem könnyű és felelőségteljes munka. De aki elhivatottságot érez a gyerekneveléssel kapcsolatban, szeret tanítani, van megfelelő objektuma, lakása, aránylag kevés pénzből beindíthatja ezt a vállalkozást. Jó keresetkiegészítő tevékenysége vagy a teljes megélhetést biztosító vállalkozása lehet a gyermekfelügyelet és a játszóház.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide írhatod a véleményedet. Előre is köszönöm.