Munka-ötletek

A munka nélküli embereknek azt szokták mondani, indítsonak vállalkozást. A sikeres vállalkozás egyik alapfeltétele a jó ötlet. Ha olyan ötletet, munkalehetőséget keresel, amely szinte pénz nélkül elkezdhető, még akkor is, ha nincs semmilyen gazdaségi épületed, nincsenek munkagépeid, jó helyen jársz. Ha szeretnél olyan munkaötletről is olvasni, amelyek nem kerülnek fel a blogra, rendeld meg az Új vállalkozási ötletek e-mail levelet. A levél ingyenes. Mindössze annyira van szükség, hogy elküldesz egy levelet a címemre. A címem: miksa.beer@gmail.com. A tárgy mezőbe írd be: új munkaötletek.

2016. április 5., kedd

Szervezz tánciskolát


Nem kell tánc világelsőnek, országos bajnoknak lenni ahhoz, hogy táncot oktass. Persze táncolni tudnod kell, de legalább ennyire fontos az is, hogy mennyire van érzéked az emberekkel való munkához. Jó ha van pedagógiai tudásod, tapasztalatod, de ez nem alapkövetelmény.

Ha tánciskolát akarsz szerezni, az első ami fontos, a helyiség. Nem kell midjárt hatalmas helyiségben gondolkoznod. Szervezhetsz mondjuk egyéni vagy egy páros tánciskolát a nappalidba. Esetleg „találd ki” a mini tánccsoportot. Ha van pincéd, egy nagyobb, alig bebutorozott szobád, helyiséged, a legfontosabb kérdést máris megoldottad. Ha mégis nagyobb csoportban szeretnél gondolkodni, nézz körül a környéken és a településeken. Lehet, hogy valamelyik művelődési otthon ingyen odaadja a termet, csakhogy bejegyezze a programjába azt is, hogy táncoktatást szervez, mint kulturális edukációs tevékenység. Vagy esetleg megfelelő áron bérbe is veheted a termet. Lehet, hogy valamelyik vendéglő, bár biztosíthat neked helyet a számára kevésbé forgalmas időszakban. A tánciskolának ugyan zárt rendezvénynek kellene lennie, de azért egy kis forgalmat a táncosok is jelentenének számára, meg azután a táncórák hirdetése, a táncórákon készült képek megjelentetése, a táncórákról szóló beszélgetések a vendéglőnek, bárnak is jó reklám. Méghozzá ingyen.
 
A másik fontos kérdés számodra a zene. Korábban voltak alkalmi lemezek, kazetták, amelyre sorra ugyanarra a táncra vonatkozó zeneszámok kerültek fel. A tánctanárok általában ezt használták. Ma már jobb a helyzet, mert ha van egy laptopod és egy kis hangosítód, hangszórókkal, máris kész a saját mozgó zenestúdiód. A számítógépen a neked megfelelő sorrendben összevágatod a zenét. A hangszóórók és a gép összekapcsolásával pedig bárhol tényleg percek alatt összeállíthatod a hangosításodat is.

Kinek oktass? A tánc hozzátartozik a személyes kultórához. Mégis nagyon sokan nem tudnak táncolni, vagy szeretnének jobban megtanulni. Vannak divattánc-hullámok is. Ilyen volt az akrobatikus rockandroll, a hastánc, majd most a salsa. Vannak jó táncosok is, akik szeretnék ezeket elsajátítani. Azután ott vannak a gyerekek, a fiatalok, az idősek, akiknek életéből kimaradt a tánc és most szeretnék elsajátítani. És persze az alkalmi tanulók: táncoktatás házasság előtt, menyecsketánc oktatás, táncoktatás szallagavatóra, vagy csak egyszerűen egy személyes vagy egy páros táncoktatás... Nem kell választanod, több mindent is szervezhetsz párhuzamosan.

A táncoktatás óradíja ma Magyarországon általában 1000-3000 forint, elsősorban attól függően, hogy mekkora a csoport. Szokás, hogy több órára adnak bérletet, amivel az olcsóbb lehet. A bérletek óradíja általában 1000-2000 forint óránként és 5.10 vagy 20 órára vonatkoznak. Egyéni oktatás áráról a legtöbb tánciskola általában csak megkérdezésre ad felvilágosítást. Az árak rendszerint 8000 forint körül mozognak óránként és személyenként. Párok esetében ez az ár 4000-6000 forint körül mozog. Ha a nappalidban szeretnél dolgozni, talán az egyedi, személyes táncoktatás a legjobb megoldás.

A táncóra hossza nagyon különbözik. Van aki 45 perces órákat tart, de a leggyakoribb a 60 perces, bár olyan tánciskola is van, amely 90 perces órákat hirdet.

A tánciskola mellett szervezhetsz kiegészítő tevékenységet is. A leggyakrabban klubesteket szerveznek a kis tánciskolák. A rendkivűl hatásos klubesteket akár a nappalidban is megszervezheted. 6-10 ember gyúlik össze. A klubest bérletek 8000-12.000 forint között vanak. Az ilyen esteken külön lehet szendvicset, teát, kávét, kekszet értékesíteni. Van olyan tánctanár is, aki táncoktató DVD-t készített és azt értékesíti. Van aki táborokat szervez. Ez elsősorban a fiatalok körében népszerű. Akár klasszikus táncokra, akár néptánc oktatásra szervezhetsz tábort. Egy 5 napos gyerektábor, ahol reggel 8-tól délután 4-ig foglalkoznak a gyerekekkel, például a napi 1-2 szeri könnyű étkezéssel fejenként 16.000 forintba kerül 15-20 indulóval.

Nyugati kezdeményezés, de már Magyarországon is megjelent az on line táncoktatás. A pár a saját lakásában tanul és veled csak a Skypen van kapcsolatba. Ehhez a párnak a megfelelő, legalább 2-3 négyzetméteres tér mellett egy Skype kapcsolatra, kamerás és hangszórós számítógépre van szüksége. Neked csak a számítógépre, megfelelő zenei alapra és a hangszórós-mikrofonos Skype kapcsolatra van szükséged. Ezek az oktatások ára általában az egy személyes oktatások szintjén van. A házasulandók, szallagavatásra, bálakra készülők hajlandók is megfizetni a 6000-8000 forintot óránként, hisz egy órás ilyen tánctanulással sokkal többet megtanulnak, mint ha másik 5-8 pár melett egy csoportos tánciskola óráján vennének részt fejenként 1000-3000 forintért.


Ha szereted a zenét, szeretsz táncolni és emberekkel dolgozni, az a vállalkozásod kellemes hobi is lehet. Végezetül két jó tanács: Ha tánciskolát szervezel, mindenképpen legyen honlapod és blogod, amelyen sok-sok szép képet jelentetsz meg. A képek vonzák a honlaplátogatókat, ami a tánciskolád legjobb reklámja is. A másik dolog, hogy ne rejtsd el az árakat. Nem tudom miért, de manapság gyakori a tánciskolák honlapjain, hogy az árakat csak nagyon nehezen lehet megtalálni, vagy csak külön kérdésre adják meg. A potenciális érdeklődők pedig elsősorban ezt keresik (a reklámozásért és információk adásáért van a honlap!). Ezek az érdeklődők 80 százaléka ha 1-2 kattintás után sem találták meg az árakat, vagy e-mailben kell érdeklődniük a tánciskolánál, inkább valamelyik másik tánciskola honlapját keresi fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide írhatod a véleményedet. Előre is köszönöm.