Munka-ötletek

A munka nélküli embereknek azt szokták mondani, indítsonak vállalkozást. A sikeres vállalkozás egyik alapfeltétele a jó ötlet. Ha olyan ötletet, munkalehetőséget keresel, amely szinte pénz nélkül elkezdhető, még akkor is, ha nincs semmilyen gazdaségi épületed, nincsenek munkagépeid, jó helyen jársz. Ha szeretnél olyan munkaötletről is olvasni, amelyek nem kerülnek fel a blogra, rendeld meg az Új vállalkozási ötletek e-mail levelet. A levél ingyenes. Mindössze annyira van szükség, hogy elküldesz egy levelet a címemre. A címem: miksa.beer@gmail.com. A tárgy mezőbe írd be: új munkaötletek.

2016. április 6., szerda

Partiszervezés


A parti nem csak a gazdagokat utánzó divatdolog, hanem egy-egy család, vállalat, intézmény vagy társadalmi közösség életében fontos társadalmi esemény is. Sőt vállalkozás eszköze is lehet. Valamikor még amikor egységes Jugoszlávia volt, a cégem több kis textilüzemet, vállalkozást képviselve divatbemutató partit szervezett a belgrádi divatvásáron, ami abban az időben a divatvilág egyik jeles bemutatkozóhelye volt. Az egész nap pergő bemutatókat az általunk képviselt cégek szervezték meg. Mi azonban ezt szerettük volna egy olyan partival megsmegfejelni, ami a divatvilág sokat látott szakemberei, vezetői és újságírói számára is emlékezetes marad. Partiszervezőnek jelentkezett egy fiatalember, akinek a névjegykártyáján a neve melett csak ez állt: Partiszervező. Kezdetben nem tartottuk elegendőnek és elég bizalomgerjesztőnek a névjegykártyát, de végül hittünk neki. Szerencsére. Tudta, hogyan és mit kell csinálni. Emlékezetes partit szervezet Pazar műsorral és ami a legfurcsább, végeredményben kevesebb pénzből, mint amennyit nekünk erre a célra a képviselt kis textilipari vállalkozások biztosítottak. Ebben az esetben a parti a jövedelemszerzés eszköze volt.

De mi mindenre szerveznek partikat manapság az emberek, vállalatok? A családok névnapi, születésnapi, első áldozói, keresztelői, lánykérési, eljegyzési, házasságkötési, házasságkötés évfordulói, házavatói, diplomálási partikat szerveznek, de hallottam már újszülött baba és új mama köszöntő partiról is. A vállalatok általában a vállalat napjára, gazdasági évzáróra szerveznek partit. Az iskolák iskolaév kezdésre, befejezésre, iskola napjára, a pedagógusok napjára szerveznek partikat...

Szóval lehetőség van bőven. Csak meg kell mutatni, hogy érted a dolgod, olyan partit szervezel, ahol a házigazda szórakozhat, a vendégeivel lehet és az előkészületek, szervezés összes baját leveszed a hátáról. Csak a kezdet nehéz: Néhány sikeres parti után már lesz elegendő megrendelésed.

A partit szervezheted nyilt téren, de bérelhetsz valamilyen objektumot is. Az ételeket, italokat, dekorációs anyagokat mindig ugyanott vásárold és törekedj arra, hogy mivel rendszeresen nagyobb mennyiségben vásárolsz, kapjál kedvezményt. Az árakat tudnod kell, hisz ez alapján tudod kiszámolni a megrendelőnek, hogy mennyibe kerül a parti. Amikor az árról egyezkedsz, adj hozzá az általad kikalkulált árhoz 15 %-ot. Ez fedezi a te munkád árát. Beszéljétek meg, hogy hány ember lesz jelen a fogadáson. Ne felejtsd el felhívni a megrendelő figyelmét, hogy az összes jelenlévő számát (vendégek plusz a háziak) aránylag pontosan tudni kell és nem érdemes lefelé kerekíteni. Mert ha mondjuk 57 személyre számol, neked 50-et mond, de a partira végül 64 vendég érkezik és jelen lesz a család 8 tagjai is, akkor bizony valakik éhesen maradnak és ez nem a te hibád. Hasonlóan arra is fel kell hívni a figyelmet, hogy a gyerekekre is számítani kell. Sőt, a gyerekeknek kortól függően megfelelő élelmet, csemegét, italt kell készíteni elegendő mennyiségben. Ha például a partira 14 család jön gyerekekkel és a gyerekek száma mondjuk összesen 35, akkor az nem 14 családos kis parti. A megrendelővel azt is tudatni kell, hogy a partin jelenlévő emberek számának meghatározásakor az esetleges előadó vendégekre és az azokat kisérő technikai személyzetre is számolni kell. Például egy playbackos énekes technikussal 2 ember. Ha a zenekara jön el a technikusokkal, az már bizony 8 - 15 ember.

Kapcsolatban kell lenned művészekkel, szinészekkel, énekesekkel is. Ilyenkor igyekezz ne a menedzserükkel tárgyakni, mert egy partin való, sok esetben playbackos fellépés, ahol csak az együttes frontembere dolgozik, nem ugyanaz, mint ha egy kultúrotthonban lép fel a teljes együttes. Ennek pedig az árban is meg kell mutatkoznia. A művészek világában a legtöbb művész érti a különbséget és szivesen is vállal partikaknit.

A nyilt téren szervezett partiknál mindig legyen alternatív megoldásod valamilyen megfelelő teremben. A szükséges asztalokat, sátrat, edényeket, evőeszközöket a kezdetben béreld. Később vásárolhatsz is ilyen felszerelést és akkor már a felszerelés bérbeadásából kiegészítő jövedelmet tudsz teremteni. A partihoz mindig kell egy „parádéfőnök”, aki az újonnan érkezőket hangosan bemutatja, aki megmondja hogy mikor mi fog történni. A legjobb, ha te vagy a parádéfőnök. Ezzel olyan feladatot veszel le a szervező válláról, amit ő nehezen tudott volna megoldani, pedig ez az, ami a legnagyobb mértékban meghatározza a parti sikerességét. Ha van egy kis jártasságod az emberek vagy gyerekek animációjában, a parti teljes műsorát, vagy a műsor kiegészítését is vállalhatod. A gyerekek körében a legkedveltebbek a bűvész mutatványok, mig a felnőttek leginkább a humoristákra, paródiaművészekre vevők.


Ami a pénzt illeti, a party költségeinek felét rendszerint előre kérik a szervezők. A másik felét azonnal a parti vége után fizettetik meg. Ha te nem így teszel, megtörténhet, hogy egyes költségeket neked kell kifizetned és a pénzedet később vagy sohasem kapod meg. Az emberek gyorsan rájönnek, hogy biztosabb, kényelmesebb és végső soron olcsóbb is veled dolgozni, mint ha egyedül szerveznék meg az ünnepséget. Ugyanis te az ital és élelmiszer áraknál, a felszerelés bérlésénél is alacsonyabb árat tudsz elérni, mint azok, akik csak ritkán jelentkeznek ilyen nagyobb vásárlással a kereskedőknél. Így megtörténhet, hogy a te plusz 15 %-od ellenére kedvezőbb árat tudsz elérni, mint amennyibe a megrendelő saját szervezésébe kerülne a parti.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide írhatod a véleményedet. Előre is köszönöm.