Munka-ötletek

A munka nélküli embereknek azt szokták mondani, indítsonak vállalkozást. A sikeres vállalkozás egyik alapfeltétele a jó ötlet. Ha olyan ötletet, munkalehetőséget keresel, amely szinte pénz nélkül elkezdhető, még akkor is, ha nincs semmilyen gazdaségi épületed, nincsenek munkagépeid, jó helyen jársz. Ha szeretnél olyan munkaötletről is olvasni, amelyek nem kerülnek fel a blogra, rendeld meg az Új vállalkozási ötletek e-mail levelet. A levél ingyenes. Mindössze annyira van szükség, hogy elküldesz egy levelet a címemre. A címem: miksa.beer@gmail.com. A tárgy mezőbe írd be: új munkaötletek.

2016. március 15., kedd

Piktór


A falfestés azok a munkák közé tartozik, amelyek ugyan egyszerűek és könnyen elsajátíthatóak, az emberek mégsem szivesen végzik el maguk. Pedig a mai kötszerű meszelési eszközökkel és festékekkel egy kis tapasztalattal már szép munkát tudnának végezni.

Az egyik szegedi ismerősöm már megbeszélte a lakása festését, amikor munka nélkül maradt. Noha biztos volt benne, hogy ez csak „pillanatnyi állapot” és hamarosan talál munkát, azért úgy határozott, hogy addig is a biztonság kedvéért szorosabbra húzza a nadrágszíjat. Ezért megbeszélte a piktórral, hogy a korábban megbeszélt árból engedjen le 20 százalékot, azzal, hogy nem kell neki segédmunkást hoznia, mert azt a munkát inkább majd ő, a lakás tulajdonosa végzi el. Mivel nem akart szégyent vallani, igyekezett mindent megjegyezni. Ha valamit nem értett, akár többször is megkérdezte a mestertől. Többet is vállalt, mint amennyit a segédmunkás elvégzett volna. Közben úgy tanulta meg a munka alapjait, hogy szinte észre se vette.

Azután beszerzett egy szakközépiskolai tankönyvet, egy „csináld magad” tipusú képes könyvet és a garázst, a pincét és a lakáshoz tartozó, ezideig kiadatlan üzlethelyiséget már egyedül meszelte be. Közben igyekezett minél több információt beszerezni a festékárúsoktól is. Megismerte a festékek fajtáit, tulajdonságait, az újszerű megoldásokat. Azután felajánlotta a testvérének, hogy ne hívjonak piktórt a meszeléshez, ő a hivatalos mester által ajánlott ártól 10 százalékkal olcsóbban elvégzi a munkát. Elvégzett még néhány ilyen munkát a volt osztálytársaknál, barátoknál, sőt volt vállalatbeli kolégáknál, főnököknél is, akik sajnálták, hogy az átszervezés miatt munka nélkül maradt és a munka felkínálásával szerettek volna neki segíteni. Ő közben vásárolt egy piktóroknak ajánlott kompreszoros festékfelhordót, korszerű, kis méretűre összehajtható létrát, megfelelő szerszámokat és megkezdte a vállalkozói életét.
 
Az ajánlot árak kalkulációját rendszerint úgy oldotta meg, hogy a szükséges anyagok teljes árát számolta a munkához és azt megszorozta néggyel. Így a helyi piktórok között jó középárral dolgozott. Pedig a szükséges anyagokat bőven számolta. A festékek gyártói által ajánlott mennyiséget mindig megtoldotta 20-25 százalékkal, így nem kellett túlzottan takarékoskodnia az anyaggal, jobb munkát végezhetet. A padlót, bútorokat gondosan letakarta, a nyilászárókat széles műanyag szalaggal kőrberagasztotta, hogy minél kevesebbet keljen a munka után takarítani. Ennek gyorsan híre ment a városban, így munkája is volt bőven. Előre elkészített árajánlattal kőrbejárta a soklakásos emeletes házakat, ahol felajánlotta a folyosók, lépcsőházak meszelését. Azután ha valahol megállapodott a lakóközösséggel, a lakások kifestését felajánlotta a lakóknak is. És mindig volt 3-5 lakásfestési szerződése is. Könyvtárak, iskolák, művelődési és egészségügyi intézmények, üzletek is keresték a szolgáltatását, elsősorban azért mert híre ment, hogy gyorsan és tisztán dolgozik.

Rendszeresen megkéri azokat az élelmiszerüzleteket, ahol dolgozott, hogy tegyék lehetővé, hogy a pénztárnál ott hagyja a reklám szórólapjait, amit azután a vásárló háziasszonyok elvihetnek. A pénztárosnő meg hozzáteheti, hogy bizony az üzletet is ő festette ki. Kis reklámja megjelent a helyi telefonkönyvben is a piktór és a szobafestő szavak helyén. A kocsijára mágneses fémlemezre festett reklámot illesztett, amin a PIKTÓR – SZOBAFESTŐ a legnagyobb betűkkel írt szöveg. Ez mellett a nevét, telefonszámát, a honlapja címét és az e-mail címét tartalmazza. Mindenhova ezzel a kocsival jár és ha csak lehet, forgalmas helyen parkol.

A postaládákban nem szokott szórólapokat tenni, mert az a tapasztalata, hogy az idegesíti az embereket és az ilyen hirdetés nagy része olvasatlanul kerül a szemétbe. Ő pedig nem szeretné értelmetlenül szórni a pénzt.


Kapott már javaslatot külső falfestésre is, de az ilyen munkákat nem vállalja el, mondván, hogy az más és bonyolultabb technikát követel. Magánbeszélgetésben azt is elmondta, hogy nem szeretne esőben, szélben, tűző napon dolgozni. Sokkal jobb neki az időjárástól védve a belső falakat festeni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide írhatod a véleményedet. Előre is köszönöm.