Munka-ötletek

A munka nélküli embereknek azt szokták mondani, indítsonak vállalkozást. A sikeres vállalkozás egyik alapfeltétele a jó ötlet. Ha olyan ötletet, munkalehetőséget keresel, amely szinte pénz nélkül elkezdhető, még akkor is, ha nincs semmilyen gazdaségi épületed, nincsenek munkagépeid, jó helyen jársz. Ha szeretnél olyan munkaötletről is olvasni, amelyek nem kerülnek fel a blogra, rendeld meg az Új vállalkozási ötletek e-mail levelet. A levél ingyenes. Mindössze annyira van szükség, hogy elküldesz egy levelet a címemre. A címem: miksa.beer@gmail.com. A tárgy mezőbe írd be: új munkaötletek.

2016. március 18., péntek

 Idősek klubja a lakásban

A társadalom általános előregedésével és a családok szétszakadásával mind nagyobb igény van az idősek klubjára. A valamikori klubok sajnos gyakran átalakultak kocsmává és ezek hangulata nagyon sok embernek nem felel meg.

Az igazi otthonos klubhangulatot nem a valamikori hatalmas társadalmi otthonok átnevezése jelenti. Sokkal otthonosabb és hangulatosabb klubok alakíthatóak ki egy-egy lakás tágas nappalijában. A lényeg, hogy hasonló érdeklődési körű idős emberek rendszeresen összejönnek, beszélgetnek, mesélnek az élményeikről, tapasztalatot cserélnek, ismerkednek.

Ha ilyen klubot akarsz létrehozni az első lépés, hogy meghatározd a célcsoportot. Ehhez az idősek csoportjának érdeklődési körét kell figyelembe venni. Ez lehet mondjuk az ugyanazzal, vagy hasonló kézimunkával foglalkozó asszonyok klubja, a sakk, kártya vagy más társasjáték barátok klubja. Egy alkalommal meglepődtem, amikor a szerbiai cementvárosban, a koszjerityi sportközpontban az idősek szabályosan megszálták a kocsmává züllesztett klubot és dominoklubbá alakították. Aránylag rövid idő alatt a fiatalok nagy száma is csatlakozott hozzájuk. A klubban mindenki dominót játszott, sőt tömeges házibajnokságokat is szerveztek. A lényeg csak az volt, hogy valaki meglátta, hogy erre igény van.

A következő lépés, meghívni néhány embert a célcsoportból, megbeszélni velük, hogy egy ilyen klubot és esetleg mellete egy ugyanilyen célt támogató civil szervezetet szeretnénk létrehozni. Mindenkinek van ismerőse, aki hasonló hobinak hódol. Hamarosan gyarapodni kezd a klub tagsága. Pedig valójában nem is kell túl sok tag. Ha a nappalinkban mondjuk 10 ember fér el, a 30-50 tagú „háttérklub” már biztosítja azt, hogy szinte állandóan 8-12 ember legyen a házi klubhelyiségünkben, sőt csúcsidőben akár ennek a duplája is ott szeretne lenni.
 
Hogy mire lehet klubot szervezni? Szinte lehetetlen felsorolni az ötleteket. Lehet katonai emlkeket ápoló férfiak, a helyi sportcsapat valamikori játékosai, az utazást kedvelők, az ételrecepteket cserélgetők, a régi fényképeket nézegetők, a munkájukról mesélők, a valamikori tanárok, a valamikori orvosok klubja, az unokákról beszélgetők klubja... Választhatsz általános témakört, de lehet helyi igény szerint is kialakítani a klubot. Egy városban például azok az idős emberek alakítottak klubot, akik idős korukban ismerkedtek meg a számítógépes technikával. De hallottam a régi képeket, amatőr „szuper 8-as” filmeket digitalizálók klubjáról is, sőt hallottam, hogy több helyen is az idősebb generációhoz tartozó Facebook kedvelők szeretnének valós klubot is létrehozni.

Hogy hogyan lesz ebből pénzed? A gyakorlatban három megoldást láttam. Az egyik, hogy a klubba belépők tagsági díjat fizetnek. Ha ezt választod a havi tagsági díj a jobb megoldás, mer egyrészt neked minden hónapban bevételt jelent, másrészt a tagoknak is könnyabb kifizetni.

A másik megoldás, hogy a játékok után kell használati díjat fizetni. Egy szegedi kártyaklubban például az asztal díja fejenként 500-1000 forint egy-egy órára vagy játékra. Ugyanilyen megoldással és hasonló árjeggyzékkel dolgozozzik az említett dominoklub, vagy, ahogy hallottam, az újvidéki bridzsklub is. Ha ezt a megoldást választod, serkentened kell a játékkedvet, amit megtehetsz házibajnokság, korosztályos bajnokság és érdekes, vagy dátumhoz kötött versenyek szervezésével. Persze van olyan téma körül csoportosuló emberek klubja is, ahol ezt a megoldást nem lehet alkalmazni.

A harmadik megoldás az oktatások megszervezése. Ha magad is kiválóság vagy a klubod témakörében, tarthatod te magad is az előadásokat. De arra is lehetőség van, hogy a témakör kiválló ismerőit hívd meg előadóknak. Ezt a megoldást választotta Magyarországon több kártyaklub is. A szerbiai kártyakluboknál jellemző, de a világban máshol is láttam már az oktatóanyag árúsítását. Ugyanezzel szerzett bevételt egy zágrábi Eszperantó klub is. Ezek rövid, könnyen használható, egyszerő, de eredményes tanulást biztosító tananyagok voltak. A klubvezető számítógépen készítette el és relatívan olcsón árulta. De ugyanígy készített elkelmi kiadványokat, emléktárgyakat is a klubtagokan.

Egy napos időben parkban megszervezet angol-nyelv klub esetében a rendezvényekre belépődíjat kellett fizetni. Az embereket kellemes zene várta. Részvételi feltétel volt, hogy a klub-délutánon, amit nagy sikerrel hetente megismételtek, csak angolul lehetett beszélni. Az ingyenes ételt, italt is csak angolul lehetett kérni, sőt a diszdzsoké is csak angolul volt hajlandó kommunikálni a körülbelül fél euró ellenértékéért számokat kérő emberekkel.

Ez mellett jövedelemkiegészítő lehet a tea, kávé, szendvicsek, édességek, nassolnivaló biztosítása. Vigyázz azonban arra, hogy ezek árusításához különböző előírásokat is be kell tartani.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide írhatod a véleményedet. Előre is köszönöm.