Munka-ötletek

A munka nélküli embereknek azt szokták mondani, indítsonak vállalkozást. A sikeres vállalkozás egyik alapfeltétele a jó ötlet. Ha olyan ötletet, munkalehetőséget keresel, amely szinte pénz nélkül elkezdhető, még akkor is, ha nincs semmilyen gazdaségi épületed, nincsenek munkagépeid, jó helyen jársz. Ha szeretnél olyan munkaötletről is olvasni, amelyek nem kerülnek fel a blogra, rendeld meg az Új vállalkozási ötletek e-mail levelet. A levél ingyenes. Mindössze annyira van szükség, hogy elküldesz egy levelet a címemre. A címem: miksa.beer@gmail.com. A tárgy mezőbe írd be: új munkaötletek.

2016. február 18., csütörtök

Számítógépes mininyomda


Ha van munkád, ha nincs, sohase felejtsd el, hogy ha van egy számítógéped, nyomtatód és szkenered, van egy nyomdád. Egy időszakban ilyen számítógépes mininyomdából éltem.

Nem akartam az interneten dolgozni, mert ott túl nagy volt a tolongás, rengeteg a halász és kevés a hal. Nem érdekelt a röpcédula és névjegykártya gyártás, mert abban a nagy nyomdák verhetetlen árakat diktáltak. Az on line névjegykártya megrendelés pedig akkora előnyt biztosított a fővárosi nagyobb nyomdák számára, hogy azzal csak úgy lehetett volna versenyezni, ha termelési költségtől kisebb áron, magyarul mondva, veszteséget tervezve készítem ezeket a termékeket.

Akiket megcéloztam, azok a különböző helyi rendezvények, az intézmények és vállalatok voltak egyedi és kisszériás termékekkel. Nyomtattam kitűzőket a helyi rendezvényekre. A szervezők, önkéntesek, tiszteletbeli tagok számára mindig szükség volt kitűzőkre. A műanyag hordozót megrendeltem és csak a lapokat nyomtattam. Arra gondosan ügyeltem, hogy a kitűzőn mindig szerepeljen a rendezvény neve is és logoja is, amiről azt mondhattam, hogy ezzel szebb a kitűzá, mintha csak egyszerűen a név szerepelne rajta. De ez egyben azt is jelentette, hogy a következő rendezvényre ugyanannak az embernek új kitűzőt kellett rendelni. Persze, csak a papírlapocskát, hisz a műanyag tok használható volt, de nekem éppen ez jelentett munkát.

Egy papír nagykereskedéssel megbeszéltem, hogy az esküvői meghívók árusitásában képviselem őket a városban. Volt vagy 30 darab mintapéldányom, amiből a házasságra készülők válogathattak. A meghívókra azután megfelelő szöveget nyomtattam. Divatot csináltam abból, hogy lefényképeztem a menyasszonyt és a vőlegényt is és a képek a nyomtatás részét képezték. Ezzel egycsapásra kiütöttem a településen dolgozó nagyszámú szitanyomdát. (Persze azért ők sem maradtak munka nélkül, hisz egy városban kis és mininyomdás munka mindig bőven akad). Később hasonlóan nyomtattam születésnapi, nagykorúsági, házavatási, első-munkahelyi, nyugdíjba vonulási bulikra is meghívókat. A különböző bálak, szilveszteri mulatságok belépőjegyei ugyanígy készültek és a jegyvásárló fehér kovertában kapta meg a díszes jegyet, ami a vendéglátóipari objektum reklámja volt egyben.

Ahogy lenni szokott, itt is lépett a konkurencia is. Egy ismerősöm hasonlóan dolgozva hamarosan megjelent azzal, hogy a vendéglőknek, cukrázdáknak olyan étlapot nyomtatott, amelyben az egyes ételek, italok neve mellett azok képe is szerepelt. Hasonlóan készültek söralátétek és fejléces papírok, borítékok a vendéglőknek, kis és közepes vállalatoknak. Ezen az objektum, vállalkozás neve, logója, a vállalkozó képe vagy valamilyen más grafikai jelkép szerepelt.

Divattá vált, hogy az újszülöttek szülei a baba képével elátott alkalmi ünnepi levélben közöljék az újszülött érkezését a más városokban élő rokonokkal, ismerősökkel. Majd jöttek a személyes karácsonyi és újévi levelezőlapok, amit már nem csak a vállalatoknak, hanem a családoknak, magánszemélyeknek is kináltunk. Innen pedig már csak egy lépés volt, hogy díszes cimkék készítését felkináljuk a helyi méhészeknek, borészoknak, pálinkafőzőknek, füvesembereknek, illetve hogy a piacon is megjelenjenek a kitűzők műanyagjába csúsztatott, a termelő nevével és a termékek nevével megjelenő egyedi, díszes árcédulák.

A kis, közepes és nagy vállalatok, intézmények, önkormányzatok az ajtók felirataival voltak jó partnerek. Persze valamennyi intézményben van olyan foglalkoztatott, aki ezeket a feliratokat meg tudja csinálni. Magam sem tudom miért, de tény, hogy az intézmények, vállalatok ezeket a munkákat rendszerint kiadják külsősöknek, csak beszélni kell a vezetőkkel. És ha az ember megőrzi ezek a feliratok mintapéldányát  a gépén, könnyen és gyorsan nyomtat kiegészítő lapot. Márpedig a személyi cserék, nyugdíjba menő és újonnan felvett dolgozók miatt erre szinte mindig szükség van. Ha ezeket a munkákat meghatározott színű tonírozott lapra nyomod (a nagyobb papírkereskedésekben a fehér lapnál valamennyivel drágábban, de nem jelentős árkülönbséggel beszerezhetőek), máris helyzeti előnyben leszel, mert annak, aki át akarja venni a munkádat, illik ugyanolyan színárnyalatú lapot felkínálni, az pedig nem lesz könnyű, mert a papírboltokban egyetlen színből is rengeteg árnyalat van és a különböző boltok különböző árnyalatokat kinálnak.

Hasonló a helyzet az alkalmazotti kitűzőkkel is. Csak szokássá kell tenni, hogy a boltokban, vendéglőkben, önkormányzatoknál és közintézményekben minden ott dolgozónak legyen kitűzője, hogy a vendég vagy partner, a polgár mindig tudja kivel beszél és mi annak a beosztása. Elvégre ez törvényes kötelezettség is. De ilyen kitűzőt be lehet vezetni az iskolában, óvodában is arra az időszakra, amig az induló csoportok óvodásai és elsősei, illetve a tanárok nem jegyzik meg egymás neveit.


Szóval van nyomdád, csak ki kell találni a munkafeladatokat egy ilyen mininyomda számára.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide írhatod a véleményedet. Előre is köszönöm.