Munka-ötletek

A munka nélküli embereknek azt szokták mondani, indítsonak vállalkozást. A sikeres vállalkozás egyik alapfeltétele a jó ötlet. Ha olyan ötletet, munkalehetőséget keresel, amely szinte pénz nélkül elkezdhető, még akkor is, ha nincs semmilyen gazdaségi épületed, nincsenek munkagépeid, jó helyen jársz. Ha szeretnél olyan munkaötletről is olvasni, amelyek nem kerülnek fel a blogra, rendeld meg az Új vállalkozási ötletek e-mail levelet. A levél ingyenes. Mindössze annyira van szükség, hogy elküldesz egy levelet a címemre. A címem: miksa.beer@gmail.com. A tárgy mezőbe írd be: új munkaötletek.

2016. február 10., szerda

Rongyszőnyeg varás


A rönyszőnyeg szövéssel valami formában rokon háziipar a rongyszőnyeg varás. A cél az elhasznált ruhaanyagok újrahasznosítása. A valamikori Európában az emberek igyekeztek mindent újrahasznosítani, semmit sem akartak kidobni. A textilanyagok esetében Európa keleti részén, így a magyarság körében is rongyszőnyeg szövés terjedt el, mig tőlünk nyugatabra más technikákat alkalmaztak.

Rokon technika volt az olyan szövés, ahol a függőleges szálakat nem madzagból készítették, hanem ugyancsak elhasznált ruhából. A visszintes szálakhoz hasonlóan itt is körülbelül egy centi széles csíkokra vágták az anyagot, majd megsodorták (Ez védte a rojtolózástól is és egyben vékonyabb, kezelhetőbb szálat kaptak) és már fűzték is a rámára függőleges szálakként.

A rongyszőnyeg varás és ennek rokontechnikái, páldául a rongyszőnyeg horgolás és kötés is hasonlóan kezdődött mint a nálunk honos szövés. Az elhasznált textilanyagokat egy centi széles csíkokra vágták. Ezeket egy kicsit megsodorták, majd három csík végét összekötve, vagy össze varva befonták. Végtelen, pontosabban nagyon hosszú szallagot alkottak. Ha a sodort anyag végére értek fonás közben, egyszerűen hozzá kötöttek, vagy hozzá vartak egy megfelelő szinű újabb szalagot. Amikor elég hosszú fonatot készítettek, egyszerűen egy elgondolt minta alapján elkezdték egymáshoz varni a fonatokat és így árdekes alakzatokat kaptak. Volt, hogy egy-egy szőnyeg készítéséhez több kisebb alakzatot használtak fel. Ha vékonyabb anyagot, keskenyebb csíkokat használtak, az anyagból készülhetett terítő, pohár vagy kancsótakaró, asztali alátét is. A varáshoz használhattak cérnát, vagy madzagot is, de mindenkor arra törekedtek, hogy akár cérnából, akár vékonyabb, könnyen kezelhető madzagból erősebb anyagot válasszonak, mert ettől függött a kész termék tartóssága.

A ronyszönyeg szövéséhez vagy kötéséhet vastagabb kötőtűt, vagy speciális, nagy horgolótűt esetleg subaszőnyeg készítéséhez használható nagyobb tűt használtak. Az ezekkel a technikákkal készített termék gyengébb, könnyebben szakítható volt, mint a varott szőnyeg, de ugyanakkor nagyobb alkotói szabadságot, több érdekes forma elkészítését tette lehetővé. Ezekhez a teknikákhoz használták úgy a megsodrott csíkot, mint az elkészített fonatot is.


Ezek a termékek nálunk kevésbé ismertek. A technika előnye, hogy kevesebb beruházásból kaphatunk változatosabb kész termékeket. Hátránya, hogy valamennyivel munkaigényesebb. A termelés nyersanyaga (legalább is addig, amig nem kell használt ruhaneműt vásárolni hozzá), ingyen van és szinte minden szükséges eszköz megtalálható minden háztartásban. A kész termék ára négyzetméterenlént 3000-4000 forintban határozható meg, azzal, hogy a kisebb, munkaigényesebb termékeket drágábban lehet értékesíteni. A termékeket elsősorban vásárokon, kézműves rendezvényeken, kiállításokon adhatjuk el, de Nyugaton speciális kézműves üzletekben és emléktárgy boltokban is árusítják ezeket.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide írhatod a véleményedet. Előre is köszönöm.