Munka-ötletek

A munka nélküli embereknek azt szokták mondani, indítsonak vállalkozást. A sikeres vállalkozás egyik alapfeltétele a jó ötlet. Ha olyan ötletet, munkalehetőséget keresel, amely szinte pénz nélkül elkezdhető, még akkor is, ha nincs semmilyen gazdaségi épületed, nincsenek munkagépeid, jó helyen jársz. Ha szeretnél olyan munkaötletről is olvasni, amelyek nem kerülnek fel a blogra, rendeld meg az Új vállalkozási ötletek e-mail levelet. A levél ingyenes. Mindössze annyira van szükség, hogy elküldesz egy levelet a címemre. A címem: miksa.beer@gmail.com. A tárgy mezőbe írd be: új munkaötletek.

2016. február 9., kedd

Rongyszőnyeg szövés


A lakosság számához viszonyított gazdasági mutatók alapján Topolya Koper és Velenje mellett a volt Jugoszlávia harmadik legerősebb ipari központja volt. A gazdasági fejlődés előtt azonban egy nagy szegény falu volt. Emlékszem azokra az időkre, amikor még csak kezdtek alakulgatni a kisiparos szövetkezetek, a később egyedi termékek előállítására törekvő gyárak elődei. Az emberek az ősi mesterségekkel, a mezőgazdasági termékek és hulladékanyagok feldolgozásával és a lakósági hulladékok hasznosításával igyekeztek biztosítani a megélhetésükhöz szükséges pénzt. Gyakorlatilag mindent hasznosítottak: a kilukadt kerékpárgumit, az elhordott bőrtáskát, a már nem haszmált ruhákat, összegyüjtötték a vasat, fát, forgácsot, fűrészport, üveget, az akkoriban éppen megjelenő műanyagot…

Emlékszem, hogy a házakban rengeteg ronygpokróc volt. Szönyeget még a gazdagabb emberek is legfeljebb csak a “tiszta szobában” használtak. A családoknál az elhasznált ruhaneműt egy centiméter széles csíkokra vágták, és a gombolyagba tekert alapanyaggal mentek valamelyik rongypokróc készítőhöz. Azután néhány nap mulva megérkezett a kész rongypokróc. Ma ismét felélednek a régi mesterségek, ezek közül a magyarság egyik legjellemzőbb ősi foglalkozása, a szövés. A vásárokon, kézműves találkozókon bemutatókon egyre több rongyszőnyeggel lehet találkozni. Kínálnak ilyen anyagból készült szék ülőkét, kilépő szőnyeget a fürdőkád elé, dekoratív faliszűnyeget, előszobaszőnyeget, konnyen tisztítható szőnyeget az ebédlőbe, autóülés takarót, bútortakarót, kirándulásra, strandra szőnyeget, amire leheveredhetnek a kirándulók. De a kínálatban láttam ujdonságokat is: Olyan strandtáskát, aminek az oldalán levő zippzár lehúzása után strandszőnyegként volt használható, vagy női táska, divatsikoly-öv, amelyeket tőlünk nyugatra kínálnak borsos áron.

A készítés technikája nagyon egyszerű. Lehet bonyolultabb, főfonalakat felvátva emelő szerkezettel kiegészített szövőszéket is használni. Ezek ára akár a fél milliót is elérheti, de kiválló magyarországi mesterektől lehet 15.000 – 50.000 forintért ilyen asztali vagy álványos szövőkeretet vásárolni. A használt nagyobb keretek ára is 25.000 – 100.000 forint között mozog. Valamikor a rongyszőnyeg készítő háziasszonyok ennél egyszerűbb, olcsóbb megoldásra törekedtek: Vettek négy elég hosszú lécet, a négy sarkán 2-2 szöggel összeerősítették, azután úgy fél-egy centi távolságra két szemben levő oldalba sorra 2-3 centis szögeket vertek, úgy, hogy egy centi a szögekből kint maradjon. Akár ezt a keretet, akár a lényegesen gyorsabb munkát igérő, fonalemelgetővel rendelkező szövőkeretet használjuk, a függüleges fonalakat a kerethez (a lécből készült keretnél a szögekhez) erősítjük. Ma már árulnak speciális fonalat is, de valamikor ez helyett a minden kisboltban kapható egyszerű madzagot használták. És ha a kézművesek munkáit figyelmesen mégnézzűk, az igazi mesterek bizony ma is ezt az ősi alapanyagot használják.

Szövőfonalnak kezdetben használd ki a házadban felhalmozott felesleges, kidobásra itélt ruhaanyagokat. Ha ez elfogyott, jöhetnek a barátok, rokonok ismerősök felesleges ruhái.. Ezt követően pedig ott vannak a használtruha kereskedők, akik sokszor nem tudnak mit kezdeni a már kiválógatott és eladhatatlannak minősült használt ruhákkal. Tudok olyanról, akinek két szobányi ilyen ruhája halmozódott fel, vagy éppenséggel eltüzeli a központi fűtés kazánban a jobb sorsra érdemes anyagot.

Ha a függőleges fonalak felkerültek a keretre, már indulhat is a szövés. A fonal átvezetésére ma már lehet kész múanyag szerszámot vennia kézműves boltokban. Valamikor fából faragták ki a fonalvezetőt, de volt olyan háziasszony is, aki csak egy megfelelő vastagságú, csomóban végződő faág darabot használt, ehhez kötötte a fonalat, azután már bújtatta is a függőleges szálak között, arra ügyelve, hogy a fonal felvátva, egyszer alúról, majd felűröl kerülje meg a függőleges szálakat. Leverő villa helyett is csak a fakanál nyelét használták. De ha kész szövőkeretet vásárol valaki, a leggyakrabban leverővillát is kap a szövőszékkel.


Ha ezt a vállalkozást kezded, tudd, hogy nem vagy egyedül a piacon. Magyarországon jelenleg több rongypokróc készítő kézműves műhely is dolgozik eredményesen. De a piacon még mindig bőven van hely új szereplőknek, különösen ha azok új kretaív ötleteket is hoznak, újszerű felhasználással is kínálják a terméküket. Hogy mennyit lehet ezzel keresni? A jelenlegi kínálat szerint egy-egy négyzetméter ára 3000-4000 forint. (Így például egy 1 X 2 méteres strandszőnyeg ára 6000-8000 forint.) De az ebből az anyagból készült termékek, táskák övek ára ennél sokkal magasabb és mindenkor egyedileg határozzák meg. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide írhatod a véleményedet. Előre is köszönöm.