Munka-ötletek

A munka nélküli embereknek azt szokták mondani, indítsonak vállalkozást. A sikeres vállalkozás egyik alapfeltétele a jó ötlet. Ha olyan ötletet, munkalehetőséget keresel, amely szinte pénz nélkül elkezdhető, még akkor is, ha nincs semmilyen gazdaségi épületed, nincsenek munkagépeid, jó helyen jársz. Ha szeretnél olyan munkaötletről is olvasni, amelyek nem kerülnek fel a blogra, rendeld meg az Új vállalkozási ötletek e-mail levelet. A levél ingyenes. Mindössze annyira van szükség, hogy elküldesz egy levelet a címemre. A címem: miksa.beer@gmail.com. A tárgy mezőbe írd be: új munkaötletek.

2016. február 12., péntek

Ingyen webshop


Mielőtt egy potenciális vállalkozó elkezdi a vállalkozását, a legfontosabb kérdése az, hogy mivel vállalkozzon, mit kináljon, mi legyen a terméke vagy a szolgáltatása. Ha már ez adott és elkezdte a munkát, a következő nagy kérdés az, hogy hogyan adja el a termékeiket. A legtöbb induló vállalkozás számára, hacsak nem éppen kereskedelmi ágazatban tevékenykedik, a kisbolt, kereskedés, üzlet nyitása túl nagy falat volna, ami alaposan megingatná, sőt lehet, hogy tönkre is tenné egy induló vállalkozás még igencsak labilis anyagi alapjait. Másrészt valószínűleg sem termékmennyisége, sem választéka nem olyan nagy, hogy az indokoltá tegye az üzletnyitást. Azt is figyelembe kell venni, hogy sokszor a termékek piaca miatt nem ajánlott a kereskedelmi hálózaton keresztüli értékesítés. Mondjuk a potenciális vásárlók tömörsége annyira kicsiny, hogy a megfelelő piac kialakításához sokkal nagyobb területet kell megcélozni, mint amekkorát egy üzlettel lefedhetünk. Ezért az sem volna jó megoldás, hogy egy vagy több kiskereskedő segítségével igyekeznénk értékesíteni a terméket. A nagyok, a kereskedelmi láncok, az üzletrendszerek, a multik pedig egy induló vállalkozással nem igazán szoktak szóba állni.

Marad tehát az internet. Ez azonban korántsam olyan könnyű feladat. Interneten keresztül terméket vagy szolgáltatást tobb féleképpen lehet értékesíteni. A legtöbben webshopban gondolkodnak, mivel az internetes értékesítések közül ez áll legközelebb a hagyományos értékesítéshez. Internetes webshopot nem könnyű készíteni. Ez mellett a honlapépítők éppen ez a tipusú honlap készítésével akarnak a legnagyobbat szakítani. A készítés mellett gyakran a fentartáshoz is a segítségükre szorulnánk. Sok esetben ez a költségek miatt a vállalkozásunk végét jelentené.

Az Internetes üzlet bejegyzésben már írtam olyan rendszerekről, amelyek ilyen esetben szeretnének segíteni. Több nagy nemzetközi rendszer keretein belül nyithatnak webshopot az induló vállalkozások. Ilyen az www.etsy.com, amely ugyan angol nyelvű, de magyar nyelvű tutoriált és más oktatóanyagokat is találhatunk az interneten, sőt magyar támogató csoportja is van. Itt mindössze évi 80 dollárcentért nyithatsz és üzemeltethetsz internetes üzletet. A másik ilyen többmilliós taggal rendelkező rendszer az http://sfi.com rendszer. Ez közösségi oldalként is dolgozik, de gazdasági tevékenységet is végez. Így például támogatja az otthonról vagy az interneten végzett munkát, de egyben arra is lehetőséget teremt, hogy a vállalkozók webshopot nyissonak maguknak. Ezek a rendszerek évente több százszor megjelenitik minden üzlet reklámját többmilliós internetes olvasótáboruk előtt, sőt látogatókat is “terelnek” az internetes üzletbe, de mert ez nem a célközönségre, hanem általában az interneten keresgélőkre irányul, ennek nagyon kicsi a hatásfoka. A jobb eredmény érdekében (mint minden alkalommal!) a webshop tulajdonosának kell bevetnie magát és reklámozni boltját, portékáját.

Ha nem akarsz közösködni, ma már az interneten önnállóan is nyithatsz ingyen  webshopot. Profi webshopot ingyen. A világban több ezer ingyenes online honlapépítő rendszer van. A nemzetközi honlapépítő rendszerek egy része ingyenes webshopépítési lehetőséget is kinál. Ezek közül most csak néhányat említenék.

A http://www.wix.com kétségtelenül az egyik legtöbbek által kedvel és használt ingyenes online honlapépítő rendszer. Nem méltatlanul Egyszerű, gyorsan használható és stabil. A webshopépítőjét a http://www.wix.com/ecommerce/website URL címen találhatod. Ez a rendszer autómatikusan kidolgozza a webshop okostelefonon megjelenő változatát is.  Érdemes megnézni a www.jimdo.com rendszert is. Ez a rendszer minden ingyenes honlapépítőnek 500 MB helyet engedélyez. A www.webly.com esetében ilyen megkötés nincs. Sőt a rendszer reklámot sem tesz fel az oldaladra. Végül ajánlanám a www.yola.com rendszert is, noha ennek a legtöbb rendszertől valamennyivel eltérő szerkesztési módját nem mindenki szereti. Mielőtt rendszert választasz, nézd meg, hogy melyik rendszer hány áru kinálatát engedélyezi ingyenesen. A legtöbb esetben 10 áru beillesztésére van lehetőség, de van amelyiknél ez több, vagy nincs korlátozás. A korlátozó rendszerekkel kapcsolatban meg kell még említenem, hogy egyes rendszerek korlátozzák ugyan a felrakott termékek számát, de engedélyezik hogy több, sok, vagy éppenséggel annyi webshopot nyiss, ahányat akarsz és azokat utánna össze is lehet kötni. Ilyen a www.webnode.com rendszer is, amelynek még magyar szerkesztői felülete is van. (példák: http://womenclub1.webnode.com és http://e-mail-tanfolyam.webnode.hu, bár ezek érthető okok miatt nincsenek összekötve. Viszont a rendszer támogatja, hogy minél több ingyenes webshopot indíts és használj.) Én már csak azért is ajánlanám ezt a rendszert, mert a rendszer automatikusan kidolgozza az okostelefonra is a webshopot. Ez kétségtelenül nem elhanyagolható tény, ha tudjuk, hogy ma már a felhasználók 54 százaléka a világban okostelefonról lép fel az internetre.

Ezeken az oldalakon kívül vannak ingyenes online webshopépítő rendszerek is. Ezek közül már említettem a wix oldalát. Meg szeretném még említeni a https://tictail.com rendszert, amely a webshop építésénél a legnagyobb hangsúlyt éppen arra teszi, hogy a webshop okostelefonon is használható legyen. Egy másik ilyen rendszer a https://www.sitey.com/. Ez egy újabb, de nagyon flexibilis és használható rendszer, nem csoda, hogy egyes országokban, például az angol nyelvterületen, a balkáni országokban és több EU-s országban is a legtöbbet használt rendszerek közé verekedte fel magát.


A lényeg, hogy ezek az online webshopok ingyenesek, könnyen szerkeszthetők és karbantarthatók. És rendelkeznek mindazokkal a funkciókkal (megfizettetés, információkezelés, stb) amelyek egy korszerű nemzetközi internetes üzlet vezetéséhez kellenek. Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide írhatod a véleményedet. Előre is köszönöm.