Munka-ötletek

A munka nélküli embereknek azt szokták mondani, indítsonak vállalkozást. A sikeres vállalkozás egyik alapfeltétele a jó ötlet. Ha olyan ötletet, munkalehetőséget keresel, amely szinte pénz nélkül elkezdhető, még akkor is, ha nincs semmilyen gazdaségi épületed, nincsenek munkagépeid, jó helyen jársz. Ha szeretnél olyan munkaötletről is olvasni, amelyek nem kerülnek fel a blogra, rendeld meg az Új vállalkozási ötletek e-mail levelet. A levél ingyenes. Mindössze annyira van szükség, hogy elküldesz egy levelet a címemre. A címem: miksa.beer@gmail.com. A tárgy mezőbe írd be: új munkaötletek.

2016. február 22., hétfő

Helyszini kocsimosás


Ki ne hallott volna már azokról a trükkös gépkocsitolvajokról, akik az autómosóban hagyott kocsi kulcsát lenásolták és egy idő után ellopták a kiszemelt kocsit. Az anegdótásók rendszerint megemlítik, hogy amerikában, olaszországban, vagy németországban történt. A helyzet az, hogy egyrészt ezért van az, hogy egyes országokban az emberek nem szivesen hagyják ott kézi kocsimosásra az autójukat, másrészt ez minden országban megtörténhet.

A kocsi külsejének lemosása megoldható az autómata kocsimosással, vagy a „csináld magad” tipusó kocsimosással, aminek az alacsonyabb ára mellett a biztonságra való törekvés miatt is egyre nagyobb a klienseinek tábora. A kocsi belsejének tisztítása már korántsem ilyen egyszerű. Még a legjobb felszereléssel is fárasztó munka. Ezért van az, hogy a gépkocsitulajdonosok nagy többsége vagy csak ritkán szánja rá magát, vagy pedig mással végezteti el ezt a munkát.

Ez vezetett a helyszini kocsimosó válalkozás kialakulásához. A kocsi külsejének mosásához megfelelő felszerelésre van szükség. A nagy teljesítményű gépek megkönnyítk a munkát és annak minőségén is javítanak, de a vásárlásnál olyan gépeket kell vásárolni, amelyek összegyüjtik a piszkos vizet, vagyis visszaszívó fejjel rendelkeznek, hogy ne hagyjunk hatalmas tócsát a parkolóban a ház előtt megmosott kocsinál. Ezek a gépek pedig nem olcsók.

Ezért jobb, ha a tulajdonost arra biztatjuk, hogy a kocsi külsejének mosását bizza inkább az autómata kocsimosókra, amivel percek alatt és olcsón tisztává varázsolja a kocsiját. Persze, ha fényezést is vállalunk, akkor sajnos el kell fogadni a kompromisszumos megoldást: vagy maradnak a drága gépek, vagy a legősibb módon, vödörrel és szivaccsal mossuk le a kocsit, vigyázva, hogy a piszkos vizet rendszerint összegyüjtsük a vödörbe, amit utánna a szenyvízelvezetőbe ürítünk ki.

A mosáshoz legjobb a sokszor hirdetett mikroszálas padlótisztótők fejét használni. Még jobb, ha centrifugális gyüjtővödrünk is van. A polirozáshoz használhatunk megfelelő fényező folyadékokat. A legjobb ha olyan portaszító antisztatikus folyadékot használunk, ami egyben egy védőréteget is képez a kocsin. A munkánk nyomán sokáig fényes és tiszta marad a kocsink, amit minden bizonnyal a tulajdonos is észrevesz majd.

A kocsi belsejének és a csomagtartójának a tisztítása az igazán fárasztó dolog. Mégis ezzel érdemesebb foglalkozni, mert ez az, ami miatt a tulajdonosok a kocsimosók helyett a helyszini kocsimosást vállalják. Ennél ugyanis csak kinytják a kocsit és a csomagtartót, magával viszi a kulcsot, azután elég ha a megbeszélt egy óra mulva visszatér. A munkához jó, ha van egy nagyobb teljesítményű porszívónk. Mivel a legtöbb háztartásban található ilyen, ezt nem kell venni. Ez mellett szükségünk lehet egy kissöprűre, lapátra, kárpittisztító vegyszerre, portörlőkre. A portörléshez a legjobb a mikroszálas ruhát használni, mert az nem hagy csíkokat maga után. Jó, ha a tisztítás során használunk olyan műanyagkezelőt, ami portaszító hatású és ezzel töröljük le a műszerfalat, az ajtók műanyag borítását. Az ajtok tömítőgumijait kezelhetjük glicerinnel. Ez segít abban, hogy a tömítőgumik megőrzik rugalmasságukat és egyben tisztára is törölhetjük az ajtószegélyeket.

Mielőtt azt gondolná, hogy ebből nem lehet megélni, szeretnék felsorolni néhány magyarországi alapárat: Külső kocsimosást 1000 forintért végeznek az olcsóbb vállalkozók. De ehhez még hozzá jön a bogároldás (500 forint), a külső műanyagok ápolása (600 forint), a felnimosás (750 forint.)...  Tehát valaki megrendelheti az egyszerű kézi kocsimosást, de rendelhet hozzá kiegészítő tisztítást is, vagy kéri a teljes mosást, ami már általában 3500 forinttól kezdődik. A belső tér porszívózása, tisztítása 2400 forinttól kezdődik. És akkor szolljunk néhány szót az extrákról is: A kocsiülés kárpítjának tisztítása általában 2000 forint ülésenként. Mivel a helyszini kocsimosásra inkább a drágább kocsik tulajdonosai lesznek kaphatóak, beszéljünk a bőr ülésekről is. Ezek tisztítása ugyancsak 2000 forinttól kezdődik ülésenként, de még ugyanennyit kell számolni ülésenként a bőrápolásra is, amit ugyancsak érdemes elvégezni, ha valaki azt akarja, hogy a bőr ülés szépsége és minősége tartós legyen.

A kocsi kézi polirozásáért legalább 5000 forintot számolnak fel. A szélvédő nanotechnikás bevonattal való kezelése átlagban 5000 forintba kerül, mig a teljes karosszéria ilyen kezelése 60.000 forintnál kezdődik...  Nem könnyű, de jövedelmező munkáról van tehát szó. Sem a nagy cégek, sem a multik nem lehetnek versenyképesek ezen a piacon. És ami a legfontosabb, szinte azonnal elkezdhető a saját háztartásunkban fellelhető felszereléssel, vegyszerekkel. Legfeljebb csak néhány specifikus vegyszerrel kell kiegészíteni az otthoni készletet. Csak azt kell szem előtt tartanunk, hogy erre vonatkozóan milyenek a helyi előírások.


Kocsimosás mellett egyesek vállalják a kivül-belül megtisztított jármű lakodalomra, lánykérésre, újszülött bejelentésére, temetésre, halottak napi temetőlátogatásra és más alkalmakra való feldíszítését is. Meghatározhatunk ugyan ezért valamilyen egységárat, de ezek az árak mindig attól függnek, hogy a kocsi tulajdonosa milyen és mennyi díszítőelemet kér. Ugyancsak kiegészítő tevékenység lehet a motorbicikli és a kerékpár mosása, tisztítása is.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide írhatod a véleményedet. Előre is köszönöm.