Munka-ötletek

A munka nélküli embereknek azt szokták mondani, indítsonak vállalkozást. A sikeres vállalkozás egyik alapfeltétele a jó ötlet. Ha olyan ötletet, munkalehetőséget keresel, amely szinte pénz nélkül elkezdhető, még akkor is, ha nincs semmilyen gazdaségi épületed, nincsenek munkagépeid, jó helyen jársz. Ha szeretnél olyan munkaötletről is olvasni, amelyek nem kerülnek fel a blogra, rendeld meg az Új vállalkozási ötletek e-mail levelet. A levél ingyenes. Mindössze annyira van szükség, hogy elküldesz egy levelet a címemre. A címem: miksa.beer@gmail.com. A tárgy mezőbe írd be: új munkaötletek.

2016. február 4., csütörtök

Házvásárlási tanácsadás


Az élet úgy hozta, hogy egyszer egy barátomat elkisértem házvásáláshoz. Amikor találkoztunk, mondta, hogy még egy kicsit várni kell, mert hamarosan érkezik a tanácsadó is. Amikor látta, hogy elég értetlenül nézek, elmondta, hogy ő se tudja, hogy az minek kell, de errefelé ez a szokás és ő sem akar kilógni a sorból.

Amikor megérkezett a tanácsadó és megindultunk, a tanácsadó, valószínűleg arra gondolva, hogy esetleg potenciális ügyfél lehetek, gyorsan elmondta a munkáját és azt, hogy ez miért fontos:

- Az ingatlanügynök a másik oldalon áll. Neki az a fontos, hogy eladja a házat, méghozzá minél drágábban. A házvásárlási tanácsadó a vevő oldalán áll. Mi már indulás előtt elbeszélgetünk a partnerünkkel. Elsősorban a családja és az életstílusa, a tervei és a lehetőségei érdekelnek bennünket. Ha gyakran fogad vendéget, szereti a családi ebédeket jó a különálló és nagyobb ebédlő, ha nem szereti hogy a lakás telítődjön ételszagokkal, de szereti a fűszeres ételeket, semmiképpen sem javaslunk amerikai konyhás házat, inkább különálló, konyha-nappali részlegre van szükség, amit nem valami boltív, hanem csukható ajtó köt ösze a ház többi részével. Ha van vagy lesz (?) idős ember a családban, gondolni kell arra, hogy nem birja majd a lépcsőzést, esetleg meg is betegedhet, kell tehát egy kisebb hállószoba a földszinten is, méghozzá ha lehet egy tágas külön fördőszobával, ahol kerekesszékkel, járókával is mozogni lehet. Ha a vásárló arra gondol, hogy később esetleg vállalkozóként dolgozik majd, meg kell gondolnunk, hogy a tervezett vállalkozásnak iroda, rendelő, vagy netán kisebb műhely, kiszolgálótér kell-e. Ebből a szempontból mennyire fontos, hogy a ház forgalmas helyen legyen, vagy akár mellékutca is megfelel. Mert ugye nem mindegy, hogy egy cukrázda a főutcán vagy valamelyik mellékutcában van. De persze férfiszabó, fodrász, maszázsszalon már esetleg jobb is a mellékutcában....

Mint mondta a háznézés alkalmával ő is tüzetesen megnézi a házat. Megvizsgálja a problémákra utaló apró jeleket. A megkopott kerámialapokat, a falon megfojt festéket, az ajtók, ablakok záródását, a fellelhető apróbb repedéseket. Amit lát, természetesen elmondja az ügyfelének. Egyben gyorsan kiszámolja, hogy a jelek által utalt hibákat mennyi idő alatt és mennyiért lehet kijavítani. Ismerve az árakat, garantálja, hogy a költségeknél nem lesz 10 százaléknál nagyobb a tévedése.

A hibákra felhívja az ügynök figyelmét is és segít a leendő vásárlónak lealkudni az árat. A házvásárlási tanácsadó fizetése két részből állt. Az egyik fix rész volt, amiért a családfelmérést és a házvásárlásra vonatkozó elemzést készítette el. A másik rész a lealkudott összegtől függött. A barátom elégedett volt a munkájával. Olyannyira, hogy utánna többször is hallottam, amikor ház vásárlására készülő ismerősöknek ajánlotta az akkor megismert tanácsadót. Azt hiszem a tanácsadót az ügynökök nemigen kedvelték meg. De tény, hogy neki bőven volt munkája és azok a vevők is elégedettek voltak, akiknek dolgozott, mert olyan házat vettek, ami megfelelt igényeiknek és az ár is reálisabb volt, mint amennyiért akkor vettek volna meg a házat, ha egyedül vágnak bele a vásárlásba.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide írhatod a véleményedet. Előre is köszönöm.