Munka-ötletek

A munka nélküli embereknek azt szokták mondani, indítsonak vállalkozást. A sikeres vállalkozás egyik alapfeltétele a jó ötlet. Ha olyan ötletet, munkalehetőséget keresel, amely szinte pénz nélkül elkezdhető, még akkor is, ha nincs semmilyen gazdaségi épületed, nincsenek munkagépeid, jó helyen jársz. Ha szeretnél olyan munkaötletről is olvasni, amelyek nem kerülnek fel a blogra, rendeld meg az Új vállalkozási ötletek e-mail levelet. A levél ingyenes. Mindössze annyira van szükség, hogy elküldesz egy levelet a címemre. A címem: miksa.beer@gmail.com. A tárgy mezőbe írd be: új munkaötletek.

2016. január 30., szombat

Tojástermelés


Be kell vallanom, hogy amikor ezt a projektet megterveztem, úgy gondoltam, hogy lesznek olyan ötletek, amelyekről egyáltalán nem beszélek, mert annyira természetes, hogy potenciális vállalkozók tízezreinek fordul majd meg a fejében és induló vállalkozások ezrei kezdik majd el munkájukat ezek az ötletek alapján. Gondolhattam ezt, mert a magyar nyelvet beszélő potenciális vállalkozók fele kis városokban, és falvakban neveledett, ismeri a falusi családi vállalkozások, a mezőgazdaság és a mezőgazdasági feldolgozóipar lehetőségeit. Azután amikor egy kicsit körbekérdeztem embereket, megdöbbentem, mennyire nem gondolnak ezekre a lehetőségekre.

Egy olyan nagy faluban nőtem fel, amelynek a második világháború után egyáltalán nem volt ipara, amelyben az emberek az átlagosnál is sokkal szegényebbek voltak. Később azután a valamikori nagy Jugoszláviában a lakosság számához viszonyítva a 75 százalékban magyarok lakta Topolya a három legerősebb községek egyike lett. És mindez a tojással kezdődött el. Emlékszem, amikor az újonnan alakult földműves és értékesítő szövetkezetbe az idős nénikék és bácsikák behozták a szatyornyi tojást és ott azonnal kifizették őket. Azután hetente egyszer a szövetkezet kis tehergépkocsija megindult a belgrádi piacra, hogy olyan haszonnal adjon tovább a tojáson, amely megfelelő gazdasági alapot biztosított a nemzetközi hírű húsipari üzem, a tésztagyár, a baromfivágóhíd, a vetőmagfeldolgozás, a takarmánygyár kiépítésére.

Az ötlet bemutatásához magyarországi adatokat használok, de a Pannón medencében szinte mindenhol hasonlóak az arányok, azzal a különbséggel, hogy a családi gazdaságokról és a baromfitenyésztéséről ismert Topolyán (Backa Topola) és Begaszentgyörgy (Žitište) térségében kicsit alacsonyabbak az elérhető értékesítési árak, mondjuk 10-15 százalékkal kedvezőtlenebbek a feltételek. Ha a család egyedüli jövedelemforrása nem is lehet azonnal, de faluhelyen, nagyvárosok családi házas peremvidékein a legtöbb esetben nagyon jó kiegészítő kereseti forrás lehet. Jómagam több olyan vállalkozót ismerek, akik kicsiben kezdték, de ma már az egész család megélhetési forrása a tojástermelés.

A vállalkozás 100.000 forinttal indítható. Ha már rendelkezésre áll megfelelő objektum, ez az összeg kevesebb is lehet. A szakemberek azt javasolják, hogy az induló vállalkozáshoz 50-200 tojót állitson be a vállalkozó. A mezőgazdaságáról nem túlságosan ismert Angliában például egyre több család van, amely nem jövedelemszerzés céljából 10-15 tojót tart tenyérgyi 2X3 méteres területen és ezzel nem csak a család számára szükséges friss tojást biztosítja, hanem eladásra is jut heti 30-50 tojás. Ha nekik megéri, talán a Pannón sikságon is érdemes vele foglalkozni.

A tojás ipari előállítási ára Magyarországon 13-15 forint. Családi vállalkozás esetén, ahol a háztartási és konyhai hulladélot etetik fel a baromfival, ez akár 10 forintnál kevesebb is lehet. A tojást 20-25 forintért vásárolják fel, de a falusi „kapirgálos tyúkok” tojásáért 35 forintot is fizetnek. A dömpingárúként megjelenő lengyel tojás sem kerül 19 forintnál kevesebbe, de azoknak, akik a nagy üzletláncokban szerzik be a tojást 47-57 forintot kell fizetniük darabjáért. Egy-egy tyúk éves tojáshozama 200-280 tojás. Érdemes megemlíteni azt is, hogy a takarmányozásra 2500-5000 forintot kell költeni évente tyúkonként, de ha felhasználjuk a konyhai hulladékot és van 25-100 négyzetméter kertünk is, akkor a takarmány nagy részét kiválthatjuk, tehát még olcsóbb lehet a tyúktartás. Érdemes megemlíteni azt is, hogy a tojóciklusból kiöregedő tyúkok a családi ebédlőasztalra kerülhetnek. A 4 tagú magyar családok átlagban 50-100 baromfit esznek meg évente, tehát van lehetőség a baromfihús felhasználására. De szükség esetén ez az álomány is értékesíthető. A jelenlegi felvásárlási ár 500-600 forint darabonként, de városi piacokon akár magasabb ár is elérhető. Szép lehetőség rejlik tehát a tojástermelő családi vállalkozásokban. (Egyébként miért volna az, hogy mig a térségünkben visszaesett a családi baromfitartó vállalkozások száma, addig Dél-Kelet Ázsiában a fejletlen vidékeken családok milliói élnek ebből és termelésükből jó szervezéssel még kivitelre is bőven juttatnak azok az államok.) Persze, ha fő foglalkozásban tojástermeléssel akar foglalkozni a család, nem elég a 100-200 tyukos álomány. 1000-1200 tojós álományra van szükség legalább. Ha kicsiben indítják a családi vállalkozást, néhány év alatt felfuttathatják azt a megfelelő szintre és nagyobb induló tőkére se lesz szükség. Elasztikusan követhetik a piaci igényeket, építhetik ki a vállalkozásukat és az értékesítési csatornákat.


Magyarországon, Szerbiában és a térség más országaiban is többnyire csak az őstermelői státusz kell ahhoz, hogy a  tojást árulhassa a vállalkozó. Magyarországon csak a többszáz egyedes álományt kell bejelenteni, de arra vigyázni kell, hogy a városokban meghatározott városrészekben nem folytatható állattartás. 600.000 forintos bevételig a vállalkozás nem adóköteles. (De azért remélem, hogy minden induló vállalkozó ettől többet szeretne keresni!) Az induló vállalkozó az interneten részletes szakmai ismertető anyagot találhat. 
1 megjegyzés:

  1. Ajánlom a vállalkozóknak, érdemes vele foglalkozni. Nagyban még kifizetőbb kb.3000 tojó tyúkkal komoly vagyont lehet teremteni. Friss tojás van minden nap, évente cserélődik az állomány, így még a tojó tyúkokat is el lehet adni. Ebből is pénz van. Csak bátran tisztelt vállalkozók.

    VálaszTörlés

Ide írhatod a véleményedet. Előre is köszönöm.