Munka-ötletek

A munka nélküli embereknek azt szokták mondani, indítsonak vállalkozást. A sikeres vállalkozás egyik alapfeltétele a jó ötlet. Ha olyan ötletet, munkalehetőséget keresel, amely szinte pénz nélkül elkezdhető, még akkor is, ha nincs semmilyen gazdaségi épületed, nincsenek munkagépeid, jó helyen jársz. Ha szeretnél olyan munkaötletről is olvasni, amelyek nem kerülnek fel a blogra, rendeld meg az Új vállalkozási ötletek e-mail levelet. A levél ingyenes. Mindössze annyira van szükség, hogy elküldesz egy levelet a címemre. A címem: miksa.beer@gmail.com. A tárgy mezőbe írd be: új munkaötletek.

2016. január 7., csütörtök

Szövegmásolás


A vállalkozási ötletet talán oda vezethetem vissza, hogy középiskolás koromban, amikor megvettem magamnak az első írógépet (Egy strapabirásáról híres igazi keletnémet Erikát, noha abban az időben Jugoszláviában két világhírű irógépgyár a Tops és a Biser is dolgozott), vállaltam azt, hogy megfelelő összegért könyvekből másolok ki részleteket, szövegeket másolok át, vagy ha kellett, emelt bérért kézzel írott szövegeket gépeltem. Ez még két újas gépelés melett is jó mellékjövedelmet biztosított és megrendelő is akdt bőven. Reklámozni sem kellett, mert a megrendelők szájról szájra adták a szolgáltatás hírét.

A reklámra egy kicsit rásegítettem azzal, hogy aki új megrendelést hozott, annak kifizettem az új megrendelő által fizetett összeg 10 százalékát. Ezt pedig minden munka átadásánál elmondtam a megrendelőnek.

Abban az időben a hibák javítása volt a gond, különössen ha több példányban kellett gépelni. Ehhez megfelelő javításokat lehetett alkalmazni, de azok egyrészt nagyon láthatóak és csunyák voltak, másrészt nagymértékben lassította a munkát. Ezért vettem memóriás, ellemel is működő japán írógépet (Még ma is meg van, a végén alig használtam). Ez a gép kis monitoron jelentetett meg legtöbb 5 sor szöveget és csak azután írta le, ha már ellenőriztem a monitoron megjelentetett szöveget, vagy a hatodik sort kezdtem írni. A több példányos anyagok gépelésére pedig később egy robosztus nagy írógépet vettem (Ez is megvan, de ez kiszolgálta az árát)

A számítógépek idejében ez a szolgáltatás egyszerre könnyű lett. Egyszerűen és gyorsan lehet szövegeket másolni, különösen ha valaki tud tíz újjal gépelni. Most inkább a megrendelők felkutatása a gond, mivel annyian használnak számítógépet, táblagépet vagy okostelefont. De azért azok körében, akik szép munkára vágynak (például szakdolgozatok, diplomamunkák írói, vers és prózaírók, akik kiadásra szeretnék leadni munkáikat és még mindig kézzel alkotnak...) lehet találni megrendelőket. Ha az elsőket megtaláltuk a korábban említett „vírusmarketinggel” könnyen munkaszerző kommercialistákká tehetjük őket.

Több megrendelőre számíthatunk, ha munkánkat kiegészítjük azzal, hogy a matematikai, fizikai és vegytani képletekkel teletüzdelt anyagok gépelését is vállaljuk egy kissé magasabb áron, vagy ha a szövegbe a képeket is hajlandók vagyunk beágyazni. Ehhez egy szkennerre van szükségünk. Erre ma már egy 20.000 forintnál olcsóbb szkenner is megfelel. Használtat éppen ezért nem igazán érdemes venni, mert olyan rejtett hibája is lehet, ami csak a későbbi használat közben derül ki és esetleg teljesen használhatatlanná teszi a gépet.

Sokszor szükség adódik pdf-ben készült szövegek bevitelére is. Ezeket ugyan át lehet gépelni, de mivel én lusta természet vagyok, inkább a  copy-pastos másolást szeretem. A legtöbbször ehhez „ki kell nyitni” a pdf filet. A pdf kiterjesztést használó ismert programok ma már kínálják a lehetőséget, hogy plusz díjért online konvertálják a kért szöveget. Én azonban a NitroPDF Professionalt ajánlom, mert annak még a lebutított, ingyenesen letölthető verziója is többet tud, mint amire szükségünk lesz.  

Sokban megkönnyíti a munkánkat, ha a kapott anyagot egyszerűen be tudjuk vinni a gépbe. Ehhez nem elég a szkennelés, betűfelismerő, úgynevezett recognita programra is szükségünk van. Ma már aránylag sok olyan betűfelsimerő program van, amelynek egyszerűsített változata ingyenesen letölthető. A legtöbbször a szkennerekhez is adnak egy-egy ilyen programot. Például a legtöbb Mustek szkennernél a szkenner programjába beépítve szerepel egy betűfelismerő program. A feladatunk csak annyi, hogy a másolásra szánt szöveget beszkeneljük és lefuttatjuk a betűfelismerőt, majd kijavítjuk a hibákat. Sokkal gyorsabb lehet a munkánk.

Néhány megrendelőt azzal nyerhetünk meg, ha hajlandók vagyunk logot is tervezni neki. Vannak profi logotervezők, de azok (ha profik) akkor drágán dolgoznak. A többiek meg egy egszerű kis programot használnak, amiből egy-egy szépen megrajzolt jelből és az adott szövegből percek alatt összerakhatjuk a szükséges logot. Több tíz ilyen kis program tölthető le ingyenesen az internetről. Bonyolultabbra pedig valószínűleg nem lesz szükségünk, mert az már a grafikusok feladatkörébe tartozó munkák köre.


Végezetül: Hogyan keressünk magunknak munkát? Adjunk fel hirdetést irodalmi újságokban, járjuk kőrbe azokat a kisiparosokat, akik saját maguk dolgoznak, nincs adminisztratív személyzetük, titkárnőjük, gépírónőjük és ajánlatokat kell készíteniük (nagyobb munkákat vállaló házépítési vállalkozók, lakodalmas kiegészítőket gyártók, kézművesek, házhoz szállító kereskedők...). De a megrendelők között szerepelhetnek a pályázatírással foglalkozó szervezetek is, különössen akkor, ha vállaljuk a rövid határidőket. Ezeknél a szervezeteknél ugyanis szinte mindig minden az utolsó percben készül el. Ha ismerünk valamilyen idegen nyelvet és azon gépelni is tudunk, elég sok megrendelést kaphatunk a külkereskedelemmel foglalkozó cégektől. Az igazság azonban az, hogy ezen a téren nem az angol a menő, hanem az orosz (ciril betűs), és a spanyol. Feljövőben van az arab (speciális betűkészlet) és a kínai, illetve hindu nyelv (Az utóbbiaknak van latin betűre konvergált írásváltozata is, a nemzetközi gazdasági életben azt használják. A Google fordító a fordításokat ebben az alakban is megjeleníti). De ne felejtsük el egyetemista, középiskolás ismerőseinknek is megemlíteni a szolgáltatásunkat. Ők ugyan saját gépeiken meg tudnák csinálni a munkát, szakdolgozatot, de gyakran vagy unják, vagy kis monitoros gépük van (okostelefon) és ezek nem alkalmassak hosszabb szöveg bevitelére. Nagyobb lehet a megrendelőink száma a szakdolgozatírók körében, ha veszünk egy hőkötőgépet. Itt sem kell nayg beruházásra gondolni, mert már 15.000 forint alatt is kapható új gép.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide írhatod a véleményedet. Előre is köszönöm.