Munka-ötletek

A munka nélküli embereknek azt szokták mondani, indítsonak vállalkozást. A sikeres vállalkozás egyik alapfeltétele a jó ötlet. Ha olyan ötletet, munkalehetőséget keresel, amely szinte pénz nélkül elkezdhető, még akkor is, ha nincs semmilyen gazdaségi épületed, nincsenek munkagépeid, jó helyen jársz. Ha szeretnél olyan munkaötletről is olvasni, amelyek nem kerülnek fel a blogra, rendeld meg az Új vállalkozási ötletek e-mail levelet. A levél ingyenes. Mindössze annyira van szükség, hogy elküldesz egy levelet a címemre. A címem: miksa.beer@gmail.com. A tárgy mezőbe írd be: új munkaötletek.

2016. január 10., vasárnap

Rendkívüli ajándéktárgy készítése

Gipsz, baba láb- és tenyérlenyomatok készítése


Az emlékek megőrzése az egyik legszebb dolog az emberek számára. Az emberek igyekeznek csak a szép dolgok emlékeit megőrizni. Melyik családban ne lenne egy-egy kis dobozban tartott régi hajtincs, egy „első rajz”, régi babaruha, féltve őrzött babacipő, fényképek, „apu zsebórája” vagy a katonaságtól, vagy a háboróból hozott bajonet.

A legszebb emlékek egyike a kisbabákhoz kapcsolódó emlékek. Lemásolható és érdekes az az ötlet, amit egy amerikai Illionis-i Springfield beli Brown nevű vállalkozónő ötleteként tartanak számon: Gipszlenyomatokat készít az újszülöttek talpáról, vagy tenyeréről. A lenyomat készítéséhez egyszerű fa keretbe elsimított agyag, gitt, vagy gyurma réteget használ. Felkeresi a megrendelő családokat, elkészíti a lenyomatot, azután ebbe önti a gipszet. Pontosabban, valamikor gipszet használt, majd keményebb anyag után nézett. Ma már a két komponenses műanyag vagy autókarosszéria javításnál használt autógitt inkább a menő, mert kevésbé sérülékeny, javítható, csiszolható. A két komponenses műanyag felületet szép fényes lesz, de a szinét öntéskor kell meghatározni, mig az autógitt festhető is. Ehhez vékony rétegben felvitt acrilfetséket a legjobb használni. Fontos, hogy mielőtt az öntvényanyagot beleöntjük, vagy belesimítjuk a modelbe, a modelt kenjük, vagy fújjuk be modelleválasztóval. Ez szprej formájában egyes szerszámboltban, művészellátóban vagy kisiparosok boltjában is kapható. Browenék leírásuk alapján kezdetben vékony rétegben felvitt étolajat használtak. Ez elégé finom és vékony réteget képez, szinte minden házban megtalálható és olcsó is.

A két komponenses műanyag elég elős, de ha akarjuk üvegszál-hálóval erősíthetjük. Az autógitthez mindig ajánlatos ilyen hálót használni. Autójavítókat ellátó üzletekben, de sok háztartási vegyszerboltban is kapható, sőt gyakran a gittel együtt mint termék csomag vásárolható meg. A csomagban rendszerint a használati utasítás is benne van, de a terméket eladó kereskedők, vagy az autójavítók is el tudják mondani a használatát, ami szinte gyerekjáték.

A kész öntvényt szükség szerint csiszoljuk, fényesítjük, festjük és bekeretezve átadjuk a megrendelőnek. Az egész egy óra munkával elkészíthető, de a keményedési időt, ami a leggyakrabban 1- 24 óra figyelembe kell vennünk. A kész munkát tehetjük kerek, ovális, négyszögletű vagy akár más meghatározott formájú keretbe is. Már a model levételére szolgáló gittet vagy gyurmát is ajánlatos ugyanolyan formájú keretbe tenni, mint amilyen formát a végterméknek szeretnénk adni. A modell levételét és az öntést végezhetjük akár a későbbi keretben is, csak arra vigyázzunk, hogy a keret ne sérüljön meg munka közben.

Hogyan találsz vevőket egy ilyen rendkívüli ajándékra? Kezdetben csinálj 2-3 munkát. Akár a saját gyerekdről, akár a családbeli, vagy ismerőseid, barátaid babájáról. Ezeket a munkákat fényképezd le és készíts magadnak reklámanyagot. Készíts egy (akár ingyenes) honlapot is, aminek URL címét névkártyádon is megjelenítheted. Készíts nyomtatott reklámanyagot (A szines anyag sokkal jobb eredményt ad). Nem szükséges mindenképpen nyomdához fordulnod, hisz havi 100-500 lap bőven elegendő. Kinyomtathatod magad is. Ha a szines nyomtatód tintasugaras, valamelyik fénymásoló műhelyben készítes a nyomtatott lapról szines lézernyomtatós másolatokat és azt osztogasd. A tintasugaras nyomtatás ugyanis, a speciális nyomtatók kivételével, érzékeny a nedvességre.

A reklámanyagokat add oda kismamáknak egy egy jókivánság és mosoly kiséretében, bárhol találkozol velük. Add oda a leendő apukáknak. Ha van ismeretséged, vagy tudsz kapcsolatot teremteni a kismamagondozóval, orvosokkal, szülőotthonnal, anyakönyvvezetővel (A babáknak nevet adnak és anyakönyvezik őket), hagyj ott ezeken a helyeken egy csomó reklámlapot. De reklámlapot hagyhatsz a babatruházati boltokban is, ahol felkinálhatod a kereskedőnek, hogy cserébe te is osztogatod az ő reklámanyagát.

Brownék nem használtak képkeretet, az akasztót 0,5 – 1 miliméteres drőtbol készítették el, V betűt formázva, azzal, hogy a „betű” 1-2 centiméter magasságú volt, a két szárát pedig oldalt jobbra és balra kihajlították és 1-3 centiméter hosszan meghagyták, majd megfordították és így belenyomták az öntvénybe annakfelső peremétől úgy 2 centire, középen. Vigyázni kell arra, hogy az akasztó felső vége 2-4 miliméterre eláljon az öntvénytől. Ha nem használsz keretet, a munka lényegesen olcsóbban elkészíthető, de akkor nagyon ügyesen el kell dolgozni a kész munka látható szegélyét.

Gipszből az egész munka (a keret nélküli változat) 100-150 forintból elkészülhet. Két komponenses műanyagból vagy autógittből (epoxi termékeket, vagy egyszerűbb, olcsóbb javító termékeket a teljes munkához szükséges összes anyaggal együtt kis kiszerelésben is vásárolhatsz 850 – 3000 forintért) a kész terméked elkészíthető 400-500 forintból. Természetesen, ha nagyobb kiszerelésben vásárolsz, olcsóbban megúszod a dolgot. Egy A4-es képkeret már 500 forintért megvásárolható, de ha megrendelő drágább keretet akar, az természetesen növeli az árat és ezzel te is drágábban adhatod a termékedet.

Brownék a keret nélküli változatokat 3000 - 5000 forintnak megfelelő összegért árulták. Ez az ár nálunk is elfogadható, mivel egyedi ajándéktárgyról van szó. Browenék esetében nem volt ritka, hogy a kisbabab érkezését követő néhány hétben a család akár három példányban is rendelt a lenyomatból, hogy a nagyszülőknek is jusson. Náluk egyébként az öntést már munkások végzik, de a modell levételét és a munka átadását nem adták ki a kezükből. A megrendelők ugyanis gyakran kis ünnepséget szerveznek ezekhez az eseményekhez, ami valóban meghitt esemény.


_______________________


Nézz meg más ötleteket is: http://munkahelyet.blogspot.co.ke/  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide írhatod a véleményedet. Előre is köszönöm.