Munka-ötletek

A munka nélküli embereknek azt szokták mondani, indítsonak vállalkozást. A sikeres vállalkozás egyik alapfeltétele a jó ötlet. Ha olyan ötletet, munkalehetőséget keresel, amely szinte pénz nélkül elkezdhető, még akkor is, ha nincs semmilyen gazdaségi épületed, nincsenek munkagépeid, jó helyen jársz. Ha szeretnél olyan munkaötletről is olvasni, amelyek nem kerülnek fel a blogra, rendeld meg az Új vállalkozási ötletek e-mail levelet. A levél ingyenes. Mindössze annyira van szükség, hogy elküldesz egy levelet a címemre. A címem: miksa.beer@gmail.com. A tárgy mezőbe írd be: új munkaötletek.

2016. január 16., szombat

Online nyelvoktató


Ha tudsz magyarul, oktasd a magyar nyelvet, Nem olyan nyelvoktatásról beszélek, ahol vizsgára készítik elő az embereket, ahol gramatikai szabályokat kell bemagoltatni, azok használatát ismertetni és számonkérni, hanem olyan ynelvoktatásról, amely a mindennapi beszédben segíti a magyarul tanulókat. Tudod hány külföldön élő ember szeretne megtanulni magyarul?

A honi adatok szerint az utóbbi években 350.000 magyar hagyta el Magyarországot, de az EU-s statisztikák 600.000-ről beszélnek, mig a becslések szerint a számuk akár egy millió is lehet, mivel a legtöbben be sem jelentették távozásukat, csak kiutaztak és megpróbáltak elhelyezkedni, munkát keresnek, vagy feketén dolgoznak. Ki tudja, melyik adat a pontos? 

De én nem rájuk gondolok. A te célpiacod azok a régen kivándorolt magyarok gyerekei és unokái, tehát a második és harmadik generációs magyarok lehetnek, akik nem akarják elfelejteni, vagy meg akarják tanulni anyanyelvüket. A célpiacodhoz tartoznak a történelem során más országokban rekedt magyarok leszármazottjai is. A számuk egyes becslések szerint akár a 15 millió, vagy több is lehet, de biztosan meghaladja a 10 milliót. Egy Magyarországnyi célpiac, és alig van magyarnyelv oktató, mig itthon magyar nyelv tanárok tízezrei dolgoznak. Ideális helyzet.

Miért fontos a magyar nyelv tanulása a külföldön élő magyarok számára? Egy részük azért akar magyarul tanulni, hogy megőrizze ősei kultúráját. A másik részük a hazalátogatás során szeretne amennyire csak lehet folyékonyan beszélni anyanyelvén.

Mit kell tenned? Ez a nyelvoktatás e-mailben és Skypen vagy más hasonló programon folyik. Csinálj egy olyan honlapot, ahol magyarul elmondod, hogy mire (nyelvoktatásra) vállalkozol. Ezt az oldalt vagy lásd el olyan oldalakkal, amely ugyanezt elmondja a főbb szükséges nyelveken is (angol, német, francia, olasz, szlovák, ukrán, orosz, román, szerb, horvát, szlovén...), vagy ami egyszerűbb, építs be fordítót. (Ha Googel bloggal készíted el, játszi könnyedséggel megoldhatod minden honlapépítési tudás nélkül!). A honlapon kínáld fel, hogy magyar nyelvet oktatsz azoknak, akik szeretnék tökéletesíteni a magyar nyelv tudásukat. Kínáld fel, hogy mikor tartanál órát (figyelembe kell venned, hogy máshol nem akkor van mondjuk délután négy óra, amikor nálunk!). Az érdeklődő kiválasztja a honlapon az adott órát és befizeti a szükséges pénzt. Elküldheti banki úton vagy PayPallal, vagy akár más rendszerben is. Ha a Webnode rendszerben készíted el a honlapodat, minden honlapépítő előtudás nélkül megfelelő értékesítési rendszerrel elátott oldalt tudsz csinálni.

Az érdeklődő ezt követően elküldi a Skype cymét és az e-mail címét. Azonnal vegyétek fel a Skype kapcsolatot, nehogy az első óra nagy része ezzel múljon el. Te az adott időben felhívod és megkezdhetitek az órát. A munka lényege, hogy ŐT BESZÉLTESD és javítsd ki a hibáit. Minél többet beszél, annál többet fog megtanulni. Te minden alkalommal beszélj neki 5-10 percet hasznos dolgokról: Utazás, jegyváltási szabályok, vásárlás, ügyintézés Magyarországon. Fontos, hogy érezze, hogy fontos és használható információt kap a pénzéért. Adj neki feladatot: Írjon naplót magyarul. A naplóbejegyzéseket küldje el neked e-mailben, te javítsd ki és küld vissza neki. Kezdetben rendszerint 1-2 órát beszélnek meg, de hangsúlyozd mindenkor, hogy ez nem elég, az eredményes munkához mindenkor 10-15 órára van szükség.

Mennyiért? Európa ebben a szegletében a 45 perces oktatási óra 5-10 euróba kerül. (A 45 perces oktatási óra ebben a rendszerben körülbelül egy órát vesz igénybe a kezdeti ismerkedő és későbbi köszönési percekkel, a munka folyamatának megbeszélésével, a feladatok elmondásával, elköszönéssel). Vannak akik a nyugati példát követve 10-20 eurót kérnek. Te mondjuk ötvözheted a két árkategóriát: Egy bemutató óra ára legyen mondjuk 5 dollár (vagy euró). Már ezen az órán adj neki feladatot, hogy ő is érezze annak a szükségességét, hogy további órát fizessen be. Mond el azt, hogy az óra ára rendszeres tanulási folyamatnál jutányosan 15 dollár, de ha valaki egyszerre 10 órát fizet be, akkor kedvezménnyel 10 dollárért megkapja. A részletes árpolitikát te alakítod ki. Fontos, hogy jegyezd le, jegyezd meg és mindenkor ezeket az árakat mondjad.


A vállalkozás kritikus pontja a reklámozás. Nem a közössé oldalakon és a reklámújságokban kell megjelenned, mert a közösségi oldalt nem a célpiacod, hanem az ismerőseid olvassák, a hazai reklámújságokat, internetes hirdetőket meg külföldön nem ismerik. Keress olyan nagy nemzetközi hinternetes hirdetőket (magyar nyelvű is va ilyen!), amelyek magyar hirdetéseket is közölnek. Hirdesd a honlapodat magyarul és idegen nyelven is, ha tudod. A legtöbb igazán nagy rendszer nem az apróhirdetések árából él, tehát a hirdetéseket ingyen közli. Jó, ha a hirdetéshez adsz képet. A képen szép emberek legyenek. Mindenekeleőtt nő, mert az mindkét nem figyelmét felkelti. A képeket az interneten található ingyenes képkínálatokból letöltheted. Ez mellett igyekez felvenni a kapcsolatot olyan külföldi utazási irodákkal, amelyek Magyarországi utakat szerveznek. Kinálj fel nekik ellenszolgáltatást a reklámért. Mondjuk azt, hogy a honlapodon népszerűsíted őket, vagy hogy százalékot kapnak a befizetett órák árából (10 %-tól többet ne kinálj és 20 %-tól többet ne adj!). Keresd fel a külföldön élő magyarok klubjait. Kínáld fel nekik, hogy rendszeresen megjelenteted a klubjaikban történtekről szóló információkat, vagyis hírt adhatnak magukról itthon. Felkínálhatod azt is, hogy az utazási irodákhoz hasonlóan százalékot kapnak az általuk szervezett órák árából. Mindezt megteheted az interneten. Csak egy kis keresgélésre és levélírásra van szükség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide írhatod a véleményedet. Előre is köszönöm.