Munka-ötletek

A munka nélküli embereknek azt szokták mondani, indítsonak vállalkozást. A sikeres vállalkozás egyik alapfeltétele a jó ötlet. Ha olyan ötletet, munkalehetőséget keresel, amely szinte pénz nélkül elkezdhető, még akkor is, ha nincs semmilyen gazdaségi épületed, nincsenek munkagépeid, jó helyen jársz. Ha szeretnél olyan munkaötletről is olvasni, amelyek nem kerülnek fel a blogra, rendeld meg az Új vállalkozási ötletek e-mail levelet. A levél ingyenes. Mindössze annyira van szükség, hogy elküldesz egy levelet a címemre. A címem: miksa.beer@gmail.com. A tárgy mezőbe írd be: új munkaötletek.

2016. január 29., péntek

Mosás-vasalás


Mosógép és vasaló szinte minden háztartásban van. Ezért lepödtünk meg annyira, amikor az egyik munkatársnőnk elmondta, hogy másodállásban mosást és vasalást fog vállalni. Megpróbáltuk lebeszélni, mondván, hogy úgy sem fog munkát találni, kár álmodoznia. Egyrészt egyre kevesebbet ér az emberek fizetése és amúgy se kerestek sokat, nagyon be kell osztaniuk a pénzt. Másrészt egy 10.000 – 15.000 lakósú településen nincs annyi ilyen munka, hogy akár egy ember is megéljen ebből. Erre ő elmondta, hogy ő három olyan asszonyról tud, aki ilyesmivel foglalkozik, de annyi a munkájuk, hogy nem győzik. Neki meg csak a mosógépe és a vasalója az a gép a házban, amivel munkát tud végezni másoknak, úgy, hogy a saját otthonában dolgozhat, a saját főnöke lehet.

Amikor láttuk, hogy hajthatatlan, megigértük, hogy segítünk neki: mindenki a maga lehetősége szerint hirdeti majd a tevékenységét. De erre ő azt mondta, megvan a módszere, hogyan szerezzen munkát, nincs szüksége hirdetésre és a hirdetés egyébként sem segít ennél a vállalkozásnál munkát szerezni. Elmult néhány hónap és a kolléganőnk felmondott. Azt mondta, főállásban csinálja a mosást és a vasalást.

Amikor elkezdett dolgozni, kőrbejárta a jobb fizetéssel rendelkező dolgozó nőket: orvosokat, tanárnőket, tanítókat, vállalkozó asszonyokat. Rövid beszélgetést kért. Mint mondta, ebben a vállalkozásban fontos az ügyfél bizalma. Távozáskor otthagyott egy rövid leírást, amiben ismertette, hogy mit csinál, mennyiért és milyen határidővel. Megkérte a potenciális partnert, hogy látogasson el hozzá, nézze meg, milyen felszereléssel dolgozik és hogyan. Egyben felajánlotta, hogy meghatározott számú ruhadarabot ingyen kimos és kivasal, hogy a leendő partner felmérhesse munkája minőségét. Kérte, hogy ebben az ingyenes csomagban ingek, blúzok és néhány más olyan ruha legyen, amelyekmosása és vasalása figyelmes munkát igényelnek és amit nem szivessen végeznek az asszonyok.

Az első munkák után már a szájhagyomány segített. Amikor egy újabb kliens jelentkezett, mindig megbeszélte vele, hogy a leendő ügyfél hozzon néhány darabot mosásra, és amig azt a munkát elvégzi, felméri, hogy lesz-e szabad kapacitása hogy beiktassa az állandó kliensek közé. Közben egyre több lett a férfi ügyfele is. Az egyedül élő férfiak keresték a szolgáltatását, de mint elmesélte, kis és nagyobb vállalatok, intézmények is jelentkeztek nála köppenyek, függönyök, asztalteritők, törülközők mosására, vasalására vonatkozó megrendeléssel. Hamarosan a helyi kis hotel, az egyik vadászház és néhány vendéglő is az ügyfele lett.

Azután bevezette a kézi mosást a gyapjú és selyem ruhák esetén, aminek persze más volt az árjegyzéke. Külön foglalkozott a nyakkendők tisztításával is, mivel azt még a ruhatisztítóban sem fogadták el a városban. A szolgáltatásait azzal is kiegészítette, hogy a gomfelvarásokat, apróbb javításokat is elvégezte, tehát az ügyfél mindig biztos lehetett abban, hogy tiszta, vasalt és azonnali használatra alkalmasan kapja vissza a leadott ruhaneműt.


Szóval volt és van munkája. Cseppet sem könnyű, de mint a volt kolléganönk mondta, jól érzi magát a saját vállalkozásában és a saját ura. Neki már ezért megérte, hogy munkavállalóból vállalkozó lett. Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide írhatod a véleményedet. Előre is köszönöm.