Munka-ötletek

A munka nélküli embereknek azt szokták mondani, indítsonak vállalkozást. A sikeres vállalkozás egyik alapfeltétele a jó ötlet. Ha olyan ötletet, munkalehetőséget keresel, amely szinte pénz nélkül elkezdhető, még akkor is, ha nincs semmilyen gazdaségi épületed, nincsenek munkagépeid, jó helyen jársz. Ha szeretnél olyan munkaötletről is olvasni, amelyek nem kerülnek fel a blogra, rendeld meg az Új vállalkozási ötletek e-mail levelet. A levél ingyenes. Mindössze annyira van szükség, hogy elküldesz egy levelet a címemre. A címem: miksa.beer@gmail.com. A tárgy mezőbe írd be: új munkaötletek.

2016. január 24., vasárnap

Kis vállalkozók közös titkárnője


Az ötletet az inkubátorközpontok adták. Ez olyan gazdasági központ, amelyeket a gazdasági fejlődést tervező fejletlen kis települések hoznak létre. Kiválasztanak egy önkormányzati tulajdonban levő nagyobb objektumot, kinevezik inkubátorközpontnak és megszervezik az itt folyó munkát. Az önkormányzat támogatásával itt kialakítanak egy titkárságot és egy könyviteli szolgálatot. Nemegy esetben az itt dolgozó emberek az önkormányzat dolgozói. Tudok olyan inkubátorközpontról is, ahol még jogi szolgálatot, sőt értékesítési és nyersanyag beszerzési osztályt is létrehoztak.

Az objektumban kialakítják a szükséges illemhelyeket, mosdókat, műhelyeket, raktárakat. Van olyan inkubátorközpont, ahol még tárgyalót és konyhát is működtetnek, hogy a beköltöző kisvállalkozók még jobb feltételek között dolgozzonak. Azután az inkubátor központba beköltöznek a kis település induló vállalkozásai. Az első 1-2 évben a központ költségeit csak a minimális szinten számolják fel nekik, de az utánna következő 2-5 év alatt fokozatosan piaci szintre emelik az inkubátorközpont szolgáltatásainak árát. Ezzel az a cél, hogy a megerősödött vállalkozások elhagyják az inkubátorközpontot, önnállósítják magukat. Így helyet adnak a következő beköltöző induló vállalkozásnak.

Az inkubáátorközpontban kezdetben rendszerint azok a vállalkozások költöznek be, amelyekre a településnek fokozottan szüksége van: háztartási gépek javításával foglalkozó vállalkozás, autójavító, üvegező, kismennyiségű mezőgazdasági termékek felvásárlója (tojás, háziipari tejtermékek, aszalt gyümölcsök, természetes úton, napon szárított főzelékfélék...). De tudok olyan településről is, ahol az inkubátorközpontban varrónő, férfi és női fodrász, papírárú kereskedés, vagy éppen cukrázda kapott helyet. A lényeg az, hogy a társadalmi közösség igyekszik saját maga segíteni a település gyorsabb  gazdasági fejlődését.

Az inkubátor központban a titkárnő minden ott dolgozó induló vállalkozónak szóló telefonhívást fogad, a vállalkozó utasítása szerint megszervezi a partnerekkel, ügyfelekkel a kommunikációt. Összeállítja és legépeli a szükséges anyagokat, postáz, fogadja a postát. A vállalkozónak sokszorosító, fax, számítógép áll a rendelkezésére.

Nem minden településen viselik ennyire a szivükön a helyi önkörmányzat szervei a település gazdasági fejlődésének kérdéseit. De adminisztratív és titkári szolgáltatásokra itt is szüksége van a vállalkozóknak. Különösen azoknak, akik vállalkozása nagyon távol van a titkári ügyintézéstől, mint például az autómechanikusok, vagy a terepen dolgozók, mint például a kőművesek, vízvezeték szerelők, központi fűtés szerelők. Egy vállalkozó szellemű titkárnő ezeknek rendezte be a lakása két helyiségét irodának. Az egyikben a „titkárság”, tehát ő dolgozott. A másikban a tárgyaló volt, amit előre meghatározott időrend szerint foglaltak le a vállalkozók. Kezdetben csak néhányan vették igénybe a szolgáltatásait, de hamarosan egyre több ügyfele lett. A vállalkozók a névjegykártyájukon is feltüntette a telefonszámot, címet. A titkárnő külön e-mail címet biztosított mindegyiknek, honlapot készített és üzemeltetett a vállalkozóknak. Ez végeredményben neki is reklám volt. A telefonon pedig attól függően, hogy a hívó melyik melléket tárcsázta a szám után, pontosan tudta, hogy melyik vállalkozót keresik és a vállalkozó nevével jelentkezett a hívásra. Így minden vállalkozónak „saját” titkársága volt.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide írhatod a véleményedet. Előre is köszönöm.