Munka-ötletek

A munka nélküli embereknek azt szokták mondani, indítsonak vállalkozást. A sikeres vállalkozás egyik alapfeltétele a jó ötlet. Ha olyan ötletet, munkalehetőséget keresel, amely szinte pénz nélkül elkezdhető, még akkor is, ha nincs semmilyen gazdaségi épületed, nincsenek munkagépeid, jó helyen jársz. Ha szeretnél olyan munkaötletről is olvasni, amelyek nem kerülnek fel a blogra, rendeld meg az Új vállalkozási ötletek e-mail levelet. A levél ingyenes. Mindössze annyira van szükség, hogy elküldesz egy levelet a címemre. A címem: miksa.beer@gmail.com. A tárgy mezőbe írd be: új munkaötletek.

2016. január 17., vasárnap

Írj szakácskönyvet


Amikor az egyik ismerősöm megkérdezte tőlem, hogy melyik az a könyvtupus, amelyikből a civilizált világban szinte minden háztartásban található legalább egy, sok mindenre gondoltam: a Bibliára, a politikai könyvekre, a tankönyvekre... Pedig a válasz sokkal egyszerűbb: a szakácskönyv.

Ha olyan könyvet szeretnél írni, amelynek nagyrészt biztos a piaca, írj szakácskönyvet. Persze a dolog korántsem ennyire egyszerű. Általános szakácskönyv, magyaros ízek, modern szakácskönyv, torták szakácskönyve kisezer van már. Meg kell keresned azt a rést, ami iránt reális kereslet van, de nincs ilyen szakácskönyv a piacon. Vagy a kiadvány már régi, nem korszerű, nehezen használható recepteket tartalmaz. Írj mondjuk szakácskönyvet a babaételekhez (magyar nyelvterületen még egyetlen ilyen szakácskönyvet sem láttam), a sütés nélküli tortákról, vagy a városod, településed ételeiről (ezt akár emléktárgyként is értékesítheted). Írj fogyókúrás ételekről szakácskönyvet, szakácskönyvet testépítőknek, vagy kösd az ételedet egyes alergiákhoz (lisztérzékenység), vagy egy-egy gyár termékeihez. Ebben az utóbbi esetben érdemes tárgyalni a gyárral. Nyugati példa szerint sokszor nem csak a kiadási költségeket vállalják át, de még reklámhonoráriumot is fizetnek. A könyvbe csak olyan ételeket sorolj fel, amelyet magad is kipróbáltál, vagy a készítője előtted készítette el, ismered az alapanyagait, ízvilágát, pontosan tudod a felhasznált mennyiségeket.

A könyv megírása a munka első része. Ezt követi a kiadás. Ha könyv alakban szeretnéd értékesíteni a nunkádat, készülj fel a nehézségekre. Ma már lényegesen könnyebb könyvet kiadni, mint akát csak 5-10 éve, de azért ez ma sem könnyű munka. Van olyan vállalkozás, amely segít a kiadásban. Ne a nagy, neves kiadóházakat keresd, mert ott csak egy leszel a sokszáz szerző között. Inkább azokat a kis vállalkozókat keresd, amelyeknek nyomdájuk sincs, de leszervezik a teljes folyamatot.

A számítógépes nyomda korszakában nálunk is megjelentek azok a nyomdák és kiadók, amelyek az igazán kis tirázsra (példányszámra), egy-egy példány elkészítésére szakosodtak. Magyarországon is van ilyen sikere kiadó: Tagsági díj fejében elvégzi a szervezési munkákat, a kötelező példányok leadását, sőt a könyv népszerűsítésébe is segít. Mindezt 30.000 – 50.000 forintért oldhatod meg. A nyomtatott könyv egy-egy példánya oldalszámtól függően 1200-2500 forintba kerül. Ha erre rátesszük a legalább 300 és szerzők körében még elfogadottnak számított 500 forint keresetet, még mindig elfogadható árú könyvet kapunk. Magyarországon jól megválasztott téma és megfelelő reklámkampány esetén 1000 példány eladására számíthatunk az első ciklusban. Ez az a szint, amit a nyugati fejlett államok beli szerzők (nem a sikerkönyvek szerzői!) így emlegetnek: Egy hónapra egy könyv a tisztes megélhetés. Persze, azt is tudni kell, hogy a második hónapban még mindig számíthatunk az első könyvre, hisz ha jó a téma, akár még évekig is „csordogál” majd az eladás. Az említett kiadó azonban vállalja az ilyen eladáshoz szükséges 1-2 példányos utánnyomásokat is.

A másik lehetőség az elektromos könyv. Sokkal olcsóbb a kiadás, hisz nincsenek nyomdai előkészítő munkálatok, nincsenek nyomdaköltségek. Sok azonban a lopás. Errefelé nagyon divat az elektromos könyv másolása, még akkor is, ha a szerző jelzi, hogy az eladás egyetlen példányra vonatkozik. Becsületes fénymásolóban nem csinálják meg a másolást, de otthon a saját gépén egy ügyesebb számítógép-felhasználó egy-két órácska alatt egy példány helyett akár több tízet is kinyomtat, hogy ne csak neki, hanem a barátainak is legyen a könyvből. Persze vannak az ingyenes e-bookok és az ingyen továbbadható könyvek, de én találkoztam már egyébként szabályosan megfelelő árért eladásra került e-könyvvel, amit a tényleges ár töredékéért kínáltak a neten. A „védelmet” nyujtó fájltipusok nem igazán és nem sokáig nyujtanak védelmet, ebben kár bízni. Aki ezt a könyvkiadási tipust választja, annak ezt a veszélyt fel kell vállalnia. Az igazság, a jóérzés, becsület és a törvény az ő oldalán lesz, de ez sajnos a legtöbb esetben nem akadályozza meg az eszmei értékek tolvajait.


Van egy másik olcsó internetes lehetőség is, de ezt errefelé még nem szokták meg és nem is igen fogadják el. Ez a levelenként küldött könyv. A lényege, hogy a teljes könyvet hetente, 10 naponként, havonta e-mailben küldik el. A vevő kinyomtatja és ha akarja be is köttetheti. Ez a módszer az e-book tolvajok nagy részének elveszi a kedvét, mert nem győzik kivárni, mire az egész könyvet megszerzik. Persze megtörténhet, hogy egy felelőtlen vásárló kezdi majd el nyomtatni és terjeszteni a könyvet. Ez ellen sajnos nincs orvosság.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide írhatod a véleményedet. Előre is köszönöm.