Munka-ötletek

A munka nélküli embereknek azt szokták mondani, indítsonak vállalkozást. A sikeres vállalkozás egyik alapfeltétele a jó ötlet. Ha olyan ötletet, munkalehetőséget keresel, amely szinte pénz nélkül elkezdhető, még akkor is, ha nincs semmilyen gazdaségi épületed, nincsenek munkagépeid, jó helyen jársz. Ha szeretnél olyan munkaötletről is olvasni, amelyek nem kerülnek fel a blogra, rendeld meg az Új vállalkozási ötletek e-mail levelet. A levél ingyenes. Mindössze annyira van szükség, hogy elküldesz egy levelet a címemre. A címem: miksa.beer@gmail.com. A tárgy mezőbe írd be: új munkaötletek.

2016. január 6., szerda

Internet üzlet mindenkinek!


A munkanélküli emberek többsége tud valamivel foglalkozni, ami pénzt hozhat neki. Itt elsősorban a régi mesterségekre és a kézművességre gondolok. Ezek termékei iránt egyre növekvő a kereslet a fejlett országokban. Nem csak ajándéktárgyként, hanem közhasználati, autó, vagy gépkocsibelső díszítési elemeként is szivesen veszik az emberek.

A különböző csipke terítőcskék és a hímzett dolgok, a kékfestő anyagból készült díszítő és közhasználati tárgyak, a rongypokróc és annak felhasználása (szönyegecskék, autóülés takaró, bútor takaró, térválasztó függöny, falidísz, strandtáska...), textil és bőrékszerek, a fafaragások (díszek, tácák, poháralátétek, sétabotok, papírvágó kés...), csontfaragások, rézveretek, rézkarcok, csomozásos karkötők, övek, makraméval készült függőágyak, felfüggeszthető virágtartók, mind, mind keresett termékek. De az üvegre és sejemre festett képeknek, vitrázsnak, festett textilnek is egyre nagyobb a piaca.

A kreatív emberek szinte naponta találnak új felhasználási területet kézműves dolgoknak. A gondot inkább az értékesítés jelenti. Helyben legfeljebb a nagy városokban, vagy turistaközpontokban élők találhatnak vevőt a termékeikre.  Ezért egyre népszerűbbek a kisiparos és kézműves vásárok, az ünnepi alkalmakkor, mondjuk karácsonykor szervezett vásárok. A kézművesek azonban hamar rájöttek, hogy ezek a vásárok csak a vevőknek jók, mert ilyenkor egy helyen hatalmas választék torlódik fel. Egyre gyakoribb azonban, hogy az árúsok a árúsítási jogot biztosító költségeket sem tudják kigazdálkodni, mivel a szervezők ilyenkor nagy bevételre számítva rendszeresen alaposan megemelik a díjakat.

Voltak olyanok is, akik saját webshopot nyitottak, blogon vagy honlapon próbálják eladni a termékeiket. Ha ezeket profi informatikusokkal készítettik el, a következő években azért fognak dolgozni, hogy az internetes oldalak elkészítésének és fenntartásának költségeit kifizessék. Az ingyenes honlapok járhatóbb megoldásnak tünnek, de ha nem dolgoznak folyamatosan azok népszerűsítésén, bizony kevés látogató érkezik majd az oldalra. Egy ingyenes felületen készül jó honlap napi 20-30 új látogatóra számíthat, amiből a 80:20 elv szerint 4-6 ember akar majd vásárolni. Ha a fizetési rendszer bonyolult („Küldje el a pénzt” - elv), legfeljebb 10-15 vevője lesz havonta, amiből viszont nem lehet megélni. A megoldás a következő lehet: Csináld magad ingyenes oldal és gőzerővel népszerűsítsd az oldaladat. Segítség, hogy ma már ingyenes webshopot is kinálnak és egyre több az olyan honlap, amely egyben 5-10 terméktipus eladását is lehetővé teszi PayPal vagy valamilyen más banki fizetés mellett.

Azoknak, akiknek ez bonyolultnak tűnik, a nemzetközi kézműves értékesítő rendszer a megoldás. A www.etsy.com oldalon bárki ingyenesen nyithat internetes boltot. A bolt fenntartása 80 dollárcent évente (nem egészen 1 dollár, vagy forintban 220-250 forint között mozog évente). Ezért a pénzért a termékek ingyenesen bekerülnek az oldal reklámozási rendszerébe. Naponta legalább egyszer megjelennek a nyitóoldalon, eladást kínáló, vagy reklámoldalon, illetve a honlap valamelyik más kiemelt oldalán (igaz, csak 15 másodpercre), de aki jó képeket tölt fel, számíthat arra, hogy a rendszerből kap majd vásárlókat. Ez mellett azonban saját reklámkampány szervezése is szükséges lenne.

A rendszerben kézműves termékek, művészeti tárgyak (képek, grafikák, domborművek, veretek, rézkarcok, kisplasztikák, stb) és régiségek értékesíthetők. Több százezer értékesítő van, de az alacsony költségek és az egyre növekvő látogatottság mitt megéri webshopot nyitni ebben a rendszerben, hisz naponta akár több millió ember is felkeresi.

Végezetül egy példa egy egyszerű ingyenes webshoppal kibővített oldalra:
(Több ezer magyar és külföldi ingyenes honlapépítő rendszer van. Ezek közül több száz kínál eladási oldalak létesítésére is lehetőséget. Az angol nyelvterületen talán a WIX a legkedveltebb. Én mégis azért választottam inkább a Webnodet, amely ugyancsak az elsők között van, mert van magyar kezelőfelülete és a magyar betűk használata se okoz gondot).Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide írhatod a véleményedet. Előre is köszönöm.