Munka-ötletek

A munka nélküli embereknek azt szokták mondani, indítsonak vállalkozást. A sikeres vállalkozás egyik alapfeltétele a jó ötlet. Ha olyan ötletet, munkalehetőséget keresel, amely szinte pénz nélkül elkezdhető, még akkor is, ha nincs semmilyen gazdaségi épületed, nincsenek munkagépeid, jó helyen jársz. Ha szeretnél olyan munkaötletről is olvasni, amelyek nem kerülnek fel a blogra, rendeld meg az Új vállalkozási ötletek e-mail levelet. A levél ingyenes. Mindössze annyira van szükség, hogy elküldesz egy levelet a címemre. A címem: miksa.beer@gmail.com. A tárgy mezőbe írd be: új munkaötletek.

2016. január 22., péntek

Idősgondozás


Azt mondhatjuk, hogy a  nagyobb településeken legalább papíron megoldott az idős emberek gondozása. A valóságban ott is még sok tennivaló akad. Egészen más a helyzet a kisebb településeken, ahol nincs idősek otthona, az idős emberek nagyobb hányada családi házakban él, ami rengeteg rendezési és karbantartási munkát igényel.

Errefelé az a szokás, hogy az idős ember, amennyiben a családjára nem számíthat eltartási szerződést köt valakivel, aki a gondját viseli. De a legtöbbször az idős emberek és élettársak nem beteggondozóra szorulnak. Tudok olyan esetről, ahol valaki azért tartja rendben az idős ember kertjét, udvarát, hogy ott fóliasátorban termelhessen a piacon értékesíthető konyhakert veteményeket. Van aki üzletet vagy múhelyt nyitott az idős emberek házában és cserében elvégzi a ház karbantartási munkálatait. Máshol megszervezték az idős emberek számára a bevásárlást. Nem csak a télirevaló és a tüzelő munkaigényes vásárlását és házhoz szállítását oldják meg, hanem a napi bevásárlást is. Egy ismerősöm szerződést kötött egy kiskereskedővel, hogy kedvezményesen kapja nála a termékeket, amennyiben nagyobb mennyiségben vásárol. Természetesen más százalékkal számolnak azoknál a termékeknél, ahol államilag meghatározott és kicsi a marzsa (tej, kenyér, stb) és más százalékkal azoknál a termékeknél, ahol a kereskedő nagyobb árkulccsal dolgozik. A vállalkozó kedvű fiatal azután néhány utca idős ember számára megszervezi a napi bevásárlást és házhoz szállítást. Ugyanígy a piaci bevásárlás is az ő dolga.

Másik ismerősöm hetente 1-2 alkalomra 2-2 órára felkeresett egy-egy idős embert és elbeszélgetett vele. A költségeket a családtagok állták, akik felismerték, hogy az idős embereknek ugyanúgy szükségük van emberi kapcsolatokra, kommunikációra, mint az ereje teljében levőknek. A gazdagabb országokban, ahol az idősek otthona már régen nem szegényház, hanem inkább apartmanokkal berendezett magasabb kategóriájú hotelnek számít (persze az ár a szolgáltatások minőségétől függ), újabban terjed az idősgondozás egy másik formája: A család a szükségnek megfelelően alkalmaz egy-két embert, akik meghatározott ideig az idős emberrel vannak, segítenek nekik. Van oylan szolgáltatás is, ahol a napi ebédet készítik el és kiporciózva szállítják az idős emberek házához.

Van ahol tagsági díjas klubot szerveznek az idős emberek számára. A klubban társasjátékok, tea, kávé, udítők, szükség esetén szendvics és más harapnivaló fogadja őket. A mindennapi egyszerű klubtevékenységek közé rendszeresen beiktatnak egy-egy előadást. Gyakran éppen valamelyik klublátogatót kérnek fel arra, hogy meséljen hajdani utazásáról, mutassa be távoli úticélját, beszéljen a falujáról, a foglalkozásáról... Vagy csak egyszerűen nosztalgianapot szerveznek, amikor egy-egy évről, eseményről  beszélgetnek.

Mostanában a családi elhelyezés terjed. Azok a családok, ahol a gyerekek önnállósultak, a házaspár egyedül maradt a nagyobbra méretezett családi házban, a gyerekek szobájába felvesz elhelyezésre egy-két idősebb embert. Nem csak a szállást, hanem a teljes ellátást biztosítják számára és az egymás közötti viszony sokkal közelebb van a családtagok kapcsolatához, mint az idősek otthonában uralkodó „otthonban élő – otthonban dolgozó ápoló” kapcsolathoz. Persze ezeket a viszonyokat megfelelően jogilag is rendezni kell. És az olyan országban, ahol fontos az ember, az emberi kapcsolatok és a család, a jogi hátteret is megteremtik ezekhez az új életformákhoz.


Azt, hogy valaki, akinek affinitása van az idős emberekkel való foglalkozáshoz az elmondottak közül mit választ, kombinálja ezeket az ötleteket, vagy valami egészen új megoldással kezd el dolgozni, a helyi igények és a lehetőségek határozzák meg. Aki ezen a területen akar dolgozni, annak mindenekelőtt fel kell mérni a szükségleteket és a lehetőségeket, megtervezni a munkát és rendezni a jogi hátteret is. De társadalmilag fontos és tartalmas munkára vállalkozik.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide írhatod a véleményedet. Előre is köszönöm.