Munka-ötletek

A munka nélküli embereknek azt szokták mondani, indítsonak vállalkozást. A sikeres vállalkozás egyik alapfeltétele a jó ötlet. Ha olyan ötletet, munkalehetőséget keresel, amely szinte pénz nélkül elkezdhető, még akkor is, ha nincs semmilyen gazdaségi épületed, nincsenek munkagépeid, jó helyen jársz. Ha szeretnél olyan munkaötletről is olvasni, amelyek nem kerülnek fel a blogra, rendeld meg az Új vállalkozási ötletek e-mail levelet. A levél ingyenes. Mindössze annyira van szükség, hogy elküldesz egy levelet a címemre. A címem: miksa.beer@gmail.com. A tárgy mezőbe írd be: új munkaötletek.

2016. január 21., csütörtök

Házhoz járó kárpitos

Amit használnak, az idővel megkopik, eltörik, elromlik. Ez igaz a kárpitozott bútorokra is. Ilyenkor a legegyszerűbb és legkevésbé logikus és legkevésbé takarékos megoldás fotelt, ülőgarnitúrát venni, a régit pedig kidobni. Arról nem is beszélve, hogy a drágább bútorok esetében (faragott fával díszített vagy bőr bútorok) a bútor kidobása esztelenség volna. Az ilyen vásárlás nem csak hogy drága, hanem néhány napra alaposan fel is forgatja az emberek megszokott mindennapjait.

Kárpitoshoz vinni a bútort olcsóbb, de ez kétszeres felfordulással jár: Rendetlenség lesz a lakásban akkor, amikor elviszik a bútort és akkor is amikor visszahozzák és mindent a helyére raknak. És az is gond, hogy hogyan pihenjünk le a nappaliban, nézzük a tévét az a pár nap alatt, amig az ülőgarnitúránk a „bútordoktornál” van.

Egy kárpitos azzal hirdette szolgáltatásait, hogy a helyszínen javítja meg a bútorokat. Amikor a háziakkal megbeszélte a munkát, egyben felmérte, hogy mit kel csinálni a bútorral. Ha arra igény volt, megbeszélte a bútorszövet cseréjét is. A magával hozott mintából a háziakkal kiválasztatta azt, ami nekik tetszett. Azután a megbeszélt időben reggel megérkezett és munkához látott. Délutánra, estére rendszerint végzett is a munkával. Feltakarított maga után és a háziak egy, a legritkább esetben 2 nap után már birtokukba is vehették a megjavított, felújított bútorokat.


Az egészben az a legérdekesebb, hogy a kárpitos nem is kárpitos volt. Eredetileg piktórként dolgozott. A munkája közben látta, hogy mennyi a régi, elhasználódott kárpitozott bútor. Közben neki volt szüksége kárpitosra. A mester megigérte, hogy soron kívül megjavítja a bútorját, ha ezt a lakásában elvégezheti, mert annyi a munkája, hogy a műhelyében már semmi se fér be. Felkérte a házigazdát arra is, hogy szükség esetén legyen egy kicsit a segítségére, mert a dolgozói közül egyet sem tud kivenni a műhelyben folyó munkából. Így adódott azután, hogy nemcsak szemlélője volt egy nagyobb javítás folyamatának, hanem részese is. Később a gyerekszobában már maga javította ki a fekhelyül is szolgáló rekamiét. A véletlen hozta, hogy erre a szolgáltatására néhány barátjának is szüksége volt. Majd amikor piktórként dolgozott és nagyon megkopott, hibás bútort látott, ott is felajánlotta ezt a munkát. Szinte minden második esetben elfogadták az ajánlatot és sok helyre később az ott hagyott névjegykártyája alapján hívták vissza.  Azután, noha soha nem volt kárpitos műhelye, profilt váltott. Nem verseng a nagy kárpitozó cégekkel. Ő a kisebb, de bosszantó hibák javítására szakosodott. De gyakran van, hogy egy-két ebédlőasztalhoz tartozú szék javítása mellett mind a hat széket áthúzatják, vagy ülőgarnitúra javítást is elvégeztetnek vele. Ha már úgy is ott van a kéziszerszámos táskával, elektromos szerszámgépekkel és a szükséges anyagot is biztosítani tudja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide írhatod a véleményedet. Előre is köszönöm.