Munka-ötletek

A munka nélküli embereknek azt szokták mondani, indítsonak vállalkozást. A sikeres vállalkozás egyik alapfeltétele a jó ötlet. Ha olyan ötletet, munkalehetőséget keresel, amely szinte pénz nélkül elkezdhető, még akkor is, ha nincs semmilyen gazdaségi épületed, nincsenek munkagépeid, jó helyen jársz. Ha szeretnél olyan munkaötletről is olvasni, amelyek nem kerülnek fel a blogra, rendeld meg az Új vállalkozási ötletek e-mail levelet. A levél ingyenes. Mindössze annyira van szükség, hogy elküldesz egy levelet a címemre. A címem: miksa.beer@gmail.com. A tárgy mezőbe írd be: új munkaötletek.

2016. január 8., péntek

Alkalmi kiadványok

Nem nyilvános alkalmi kiadványok


Ezzel a lehetőséggel még abban az időben találkoztam, amikor ugyanabba a gimnáziumba jártam, amelynek padjait korábban Kosztolányi Dezső, Csáth Géza vagy Fehér Ferenc koptatták. Lehet, hogy a szabadkai gimnázium irodalmi hírneve vezette oda a vállalkozót, aki irodalmi magánkiadásokat szervezett. A könyvbe mindenki jelentkezhetett az iskola tanulói közül verssel, novellával, grafikával. A lényeg az volt, hogy a nem nyilvános, magánkiadásban megjelenő 200-250 oldalas könyvből mindenki annyiszor 5 példányt kellett megvennie, ahány oldalt a fényképével, pár soros életrajzával és a munkájával elfoglal. Amikor egy könyvnyi anyag összegyült, a vállalkozó kezdte a következőt gyüjteni. Mint elmondta, havi 3-5 könyvet ad ki és ezzel biztosítja a tisztes megélhetését. A könyvbe természetesen reklámok is voltak: iskolaszerek, lemezkiadók, ifjúsági ruhaneműt készítők és árósítók reklámjai.

A vállalkozó járta a középiskolákat. Rendszerint az igazgatóval beszélte meg a kiadást és az anyanyelv-szakos tanárokra bízta a válogatást. Volt olyan könyv is, amely az elején szöveggel és képpel bemutatta az iskolát, valamint az anyanyelv szakos tanárokat. Mint a vállalkozó elmondta, sokszor adott az iskolának és a tanároknak is ajándék példányt, de még így is bőven jövedelmező volt a vállalkozása.

Ugyanezzel a vállalkozással foglalkoztunk később egy egészen más formában. Középiskolát végzős osztályoknak kínáltuk fel, hogy a végzősök körében népszerű tabló, vagy csoportkép helyett, vagy mellett floppyn, később CD-n, majd pendriven kapják meg azt az anyagot, amit az osztályról, iskolájukról, tanáraikról készítünk. Az anyag főleg vágott videókból és fényképekből állt.
Az anyag felvételezéséhez 1-2 óra szükséges. A legjobb az utolsó osztályfőnöki órák egyikén felvenni az anyag törzs részét: A tanulók bemutatkoznak, elmondanak néhány szót magukról, terveikről, miért tetszett, vagy nem tetszett nekik az iskola, stb. Ezután a tanáriban készülhet felvétel a tanárokról, majd az iskoláról és néhány kép a városról. Az anyag összevágása is megoldható néhány óra alatt.

Ismerve az adathordozók rendkívül alacsony árát, nem nehéz kiszámítani, milyen kereset valósítható meg. De ugyanilyen alkalmi kiadvány készülhet civil szervezetekről, baráti körökről, sportcsapatokról is. Ha vállalkozó vagy felkinálhatod az önkormányzatok testületeinek is a lehetőséget. A lényeg, hogy olyan emléket adsz át nekik, ami teljes értékű (Hányszor volt már a kezedben fénykép, amiről nem tudtad, hogy hol készült és mikor, nem tudtad kik azok az emberek melletted? Nos ez itt nem fordulhat elő, mert a dátum, hely, alkalom mind dokumentálásra kerül, szerepel az anyag elején és végén is. Mindenki neve szerepel az anyagban, de az anyag bármely más kivánatos adattal kibővíthető).

És most térjünk vissza egy percre a könyvekhez, noha a könyvek kiadása kevésbé jövedelmező, mert nagyobbak a költségek. Ha ezen az ötleten gondolkozol, gondold meg, hogy alkalmi kiadványt kinálhatsz fel az óvodák, általános és középiskolák végzős növendékeinek, az évfordulót ünneplő cégeknek, sport és más egyesületeknek, civil szervezeteknek. A korszerű számítástechnikai és hőkötési eljárással egy 100 oldalnál vékonyabb könyv gyártása megközelítőleg 1300 forintba kerül. A 100-150 oldalas könyvek kiadását a magánnyomdák 1800 forintért vállalják. (És a jövőben várható ennek az árnak a csökkenése. Ha mindent magad csinálsz, ettől lényegesen olcsóbb leszel, de a szervezés, bejelntés, kötelező példányok leadása, a nyomtatás és a kötés rengeteg idődet köti majd le.) Ha ehhez az összeghez hozzáadsz könyvenként 300-500 forint nyereséget, még mindig elfogadható áron kínálod a nem mindennapi emléket ünnepi alkalmakra.

Ha van kapcsolatod fiatal írókkal, költőkkel, karikaturistákkal, fotósokkal, grafikusokkal, az eredeti szabadkai ötletre is visszatérhetsz. (Ha nincs, adj fel hirdetést irodalmi újságokban.) Ha érdekel a vállalkozási ötlet, nézd meg a http://undergroundkiado.hu és a http://kreativkonyvek.net/iroknak internet oldalakat, de felkereshetsz számítógépes technikával dolgozó kis nyomdákat is. Minden esetben mielőtt a potenciális partnert felkeresed, készíts elő néhány javaslatot, végezz árkalkulációt. Nem mondom, hogy ez a világ legkönnyebb vállalkozása, sőt abban is biztos lehetsz, hogy nehezen leszel milliomos ezzel a vállalkozással, de hogy szép munka, az biztos.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide írhatod a véleményedet. Előre is köszönöm.