Munka-ötletek

A munka nélküli embereknek azt szokták mondani, indítsonak vállalkozást. A sikeres vállalkozás egyik alapfeltétele a jó ötlet. Ha olyan ötletet, munkalehetőséget keresel, amely szinte pénz nélkül elkezdhető, még akkor is, ha nincs semmilyen gazdaségi épületed, nincsenek munkagépeid, jó helyen jársz. Ha szeretnél olyan munkaötletről is olvasni, amelyek nem kerülnek fel a blogra, rendeld meg az Új vállalkozási ötletek e-mail levelet. A levél ingyenes. Mindössze annyira van szükség, hogy elküldesz egy levelet a címemre. A címem: miksa.beer@gmail.com. A tárgy mezőbe írd be: új munkaötletek.

2015. december 31., csütörtök

Egyedi falióra készítés

Ajándéktárgy gyártás


Amikor a Casio megjelent a piacon a kis falióra mechinizmusával, még nagyon kevesen sejtették, hogy mi adta az ötletet. Azóta a kínaiak még a japán cégtől is olcsóbban állítják elő a kis szerkezeteket, hatalmas mennyiségben és többnyire elfogadhatóan jó minőségben. Ma már megszámlálni se lehet, hogy a mutatók hány változata van jelen a piacon. Mert ezzel ugye, még egyedibb hangulatot lehet adni a faliórának.

A kis szerkezet általában 200-300 forintért bszerezhető a kinai árusoktól. Ezzel ismét kézműves termeléssé változott az óragyártás, ami valamikor a svájci óragyártás hírnevét megteremtette és amit ugyebár éppen a Casio és az őt követő gyártók vettek el az olcsó, kiválló minőségű és pontos kompjuteres alapokra épülő karórákkal. Csakhogy most az egyediséget a számlapok biztosították és csak a faliórára korlátozódtak. De a piac szinte felbecsülhetetlen, hisz minden házba kell 1-2 falióra (ha több van, az se baj, jusson minden szobába), Kiválló emléktárgy, ajándéktárgy. És a nagy tömegcikk-gyártó vállalatok nem versenyképesek ezen a piacon.

Mire van szükséged a „termeléshez”:
- Óralap-alapra. Ez lehet egyedi díszítésű kerámialap, faragot falap, farostlemez, amelyett befesthetsz, üveglap, amit festenek, vagy homokozással díszatenek (megfelelő berendezése van nagyon sok dízelpumpa javítónak és más mechanikusnak. Te csak ragaszt le öntapadós tapétából kivágott felülettel az üveget ott, ahol nem akarod, hogy a homok elmattitsa a felületet, majd tegyétek be a homozóba és aránylag rövid időn belül kész is a homokfúvásos üveglap.), tükörlap, amit ugyanúgy díszíthetsz, vagy festhetsz mint az üveglapot, rézlemez, amit karcolással vagy rézverettel díszítesz...
- Egy megfelelő méretű kör alakú kartonra, amelyen felrajzolod a 12 óra helyét. Amikor ezt ráteszed az óralapra, egyszerűen a jelzett helyeken megjelölöd a lapot a megfelelő számmal, vonallal, ponttal, vagy más módon és máris kész az ora számlapja
- Egy kézi vagy gépi fúróra, amivel lyukat fúrsz a számtábla közepébe
- Óraszerkezetekre
- Fa, acril, üveg és kerámiafestékekre, attól függöen, hogy mivel akarsz dolgozni
- Egy íróasztalnyi helyre, ahol elkészítheted a faliórákat.

Egyik ilyen óragyáros, akinek ma már egész kis üzeme van, úgy kezdte, hogy mivel szűkében állt a pénznek és ajándékozási időszak volt, készített néhány egyedi faliórát ajándékba. Hatalmas sikere volt. Ezután készített magának a lakásába is ilyen mutatós órákat. Volt, amelyen a szülőfaluja képe volt, volt amin a városa árnyképe, volt amelyen márványkép lészítéssel kerámialapon a családtagja arcképe (megfelelő kisiparossal készítette el), volt, amelyen kedvenc autómárkájának jele. Azután megjelent vele a kézműves vásárokon. Itt semmit sem árult, csak rendeléseket vett fel egyedi órákra. A faliórák ára az üzletekben úgy 3000 forintnál kezdődnek és bizony közel harmincezer forintos darab is van. Az „egyedinek” nevezett órákból az elit órások meg pár száz ezrest is kónálnak, miközben 15-20 darab van a pult alatt az „egyedi” órákból. Arról nem is beszélve, hogy a másik elit órás, két utcával arrébb is árul ugyanilyent.

Ez a járáki ismerősöm átszámolva 5.000 forintért árulta az óráit, de azután az egyedi termékek (személyek fényképe alapján készült órák) ára feltornázta magát a 10.000 forintos szintig, mig a kisszériás órák ára úgy 5000 forint körül mozgott. Ő ugyanis sorra járta a kis vállalkozókat és a kis önkormányzatokat ajándékozási időszak előtt (jeles ünnepek, évfordulók), illetve a helyi jellegű rendezvények szervezőit, turistahelyek ajándékboltjait és ezeknek kisszériás 10-500 példányt kínált fel.

Ma már csak elvétve jut az emberek eszébe, amikor még a kirakodó és kézműves vásárokra a saját házából leszedett faliórákkal érkezett. De egy-egy munkása rendszerint ma is ott van a vásárokon. Csakhogy most az üzemben éppen elkészült órákból készítenek válogatást és szines szórólapokon mutatják be a termékeket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide írhatod a véleményedet. Előre is köszönöm.